Dijaki I. gimnazije Celje gostili škofjeloške gimnazijce

16. 03. 2016 09:57

skofjeloski_gimnazijci_v_celju_1Minuli petek in soboto so klasiki 1. e I. gimnazije v Celju gostili svoje vrstnike in »kolege« klasike z Gimnazije Škofja Loka. Ti so jih v novembru gostili na njihovi šoli, minuli konec tedna pa so vloge zamenjali.

V petek dopoldne so jim skupaj s sošolci glasbeniki pripravili kratek program v Gimnazijki, pozdravil jih je tudi ravnatelj, dr. Anton Šepetavc. Dan so nadaljevali v duhu antične zgodovine Celja, oziroma Celeie, katere zgodovino so podrobneje spoznali z ogledom »mesta pod mestom«, rimskih kloak in lapidarija.

Popoldne so Škofjeločane odpeljali še v Šempeter na ogled Rimske nekropole, niso pa preskočili niti obiska Starega gradu, kjer so za tisti dan tudi končali s programom. Vsak je svojega gosta odpeljal k sebi domov, nekateri pa so pred tem druženje po svoje nadaljevali kje drugje.

skofjeloski_gimnazijci_v_celju_2

V soboto dopoldne so se ponovno zbrali na šoli, kjer so nadaljevali v antičnem slogu, in sicer z uprizoritvijo dveh dramskih iger: o ustanovitvi mesta Rima in o ugrabitvi Sabink, poučili pa so se tudi o rimski gradnji mest, antičnem vsakdanjem življenju in celo o rimskem pokopu in žalovanju.

Medtem seveda ni manjkalo smeha, druženja in zanimivih pogovorov, izmenjali so si tudi izkušnje in znanje ter tako z dijaki iz Škofje Loke stkali posebne vezi in prijateljstva, zato se v razredu že šušlja o ponovnem »združenju«.

Tekst in foto: Katja Grobelnik

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
192 queries in 1,038 seconds.