Dijaki I. gimnazije v Celju z izjemnimi uspehi z državnih in mednarodnih tekmovanj

20. 05. 2021 08:44

Kajuhovci nadaljujejo z letošnjim nizanjem uspehov na tekmovanjih iz znanja. Na državnih tekmovanjih so prejeli številna zlata in srebrna priznanja. Nekaterim dijakom se je uspelo uvrstiti tudi v slovenske reprezentance, ki bodo našo državo zastopale na mednarodnih tekmovanjih oziroma olimpijadah.

V aprilu in maju so potekale kvalifikacije za mednarodna tekmovanja v znanju v katerih so bili kajuhovci ponovno izjemno uspešni. Jaka Vrhovnik in Matic Petek, oba dijaka 4. letnika, sta se uvrstila na Mednarodno lingvistično olimpijado, ki naj bi potekala v Latviji. Jaka je v kvalifikacijah dosegel 1. mesto, Matic pa 5. mesto.

Lovro Drofenik in Jaka Vrhovnik, oba dijaka 4. letnika, ter Gal Zmazek so se uvrstili na Romanian master of mathematics, ki bo v oktobru.

Lovro Drofenik, Jaka Vrhovnik in Nejc Amon, vsi dijaki 4. letnika, ter Gal Zmazek so se uvrstili na Mednarodno matematično olimpijado, ki bo julija v Rusiji. Fantje so v kvalifikacijah dosegli 1., 2., 4. in 5. mesto. Prvič so se kar štirje kajuhovci uvrstili v 6-člansko olimpijsko ekipo.

Tilen Šket in Rok Hladin, oba dijaka 3. letnika, sta se uvrstila na Srednjeevropsko matematično olimpijado, ki bo letos septembra na Hrvaškem.

Jaka Vrhovnik se je poleg omenjenih matematičnih tekmovanj na izbirnem tekmovanju iz fizike z dovršenim reševanjem fizikalnih problemov uvrstil na 5. evropsko fizikalno olimpijado. Jaka je del mednarodne ekipe za fiziko, ki bo zastopala Slovenijo. Organizator oddaljene izvedbe je podobno kot leta 2020 Estonija.

Vrhunski rezultati tudi na državnih tekmovanjih

Četrtošolec Jaka Vrhovnik, je na državnem tekmovanju iz znanja fizike, med izjemno konkurenco, dosegel vrhunski rezultat. Prejel je srebrno priznanje, za dosego zlatega Stefanovega priznanja (v celi državi je v njegovi skupini bilo le 10 zlatih) pa sta ga ločili zgolj dve točki.

Izvrstno so se odrezali tudi kemiki, saj so na državnem tekmovanju iz kemije za Preglove plakete osvojili 6 zlatih in 3 srebrne plakete. Tekmovanja se je sicer udeležilo 12 kajuhovcev, med njimi so bili najuspešnejši: Nino Kolander in Inja Rampre (oba 1. letnik), Blaž Čerenak in Valentin Romih (oba 3. letnik) ter večkratna udeleženca mednarodnih tekmovanj zgoraj omenjena Lovro Drofenik in Jaka Vrhovnik, ki so osvojili zlato plaketo; Dominika Rak, Ajna Dedić (obe 1. letnik) in Tia Rozoničnik (2. letnik) pa so prejele srebrno Preglovo plaketo.

Zala Kotnik, dijakinja 4. letnika, je uspešno reševala tekmovalne pole iz finančne matematike in tako osvojila srebrno priznanje. V angleščini pa sta bili uspešni Stella Alexandra Heath in Nika Škornik, obe dijakinji 3. letnika, ki sta na državnem tekmovanju osvojili srebrno priznanje.

foto: I. gimnazija v Celju

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 4,231 seconds.