Dijaki iz Gimnazije Lava odlični na državnem tekmovanju RoboCupJunior, sledi nastop na evropskem prvenstvu


Pretekli torek se je na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru odvilo državno tekmovanje z mobilnimi roboti.

Na dogodku so se v več kategorijah pomerili osnovnošolci in dijaki, v kategoriji RoboCupJunior Reševanje Črta, ki je simulacija reševanja izpod ruševin po naravni nesreči, pa sta nastopili tudi dve ekipi dijakov iz Gimnazije Lava. Naloga sodelujočih je bila sestaviti in sprogramirati robota, ki se mora najprej uspešno prebiti čez ovire do območja nesreče, tam poiskati ponesrečence in jih nato prenesti v varno območje. Letos so imeli tekmovalci še posebej težko nalogo, saj je bilo pri reševanju ponesrečencev ločiti med živimi in mrtvimi ter jih odložiti na različni lokaciji.

Robot v akciji; Vir foto: FB/ŠC Celje, Gimnazija LAVA

Osem dijakov iz razreda 2. e je bilo razdeljenih v dve ekipi, ti pa sta dosegli odlično drugo in tretje mesto. V ekipi, ki je dosegla drugo mesto, so nastopili Peter Potnik, Tian Vrtnik, Matija Herlah in Maks Cizej, tretji pa so bili Gašper Lukanc, Tim Kovačič, Nace Basle in Jakob Kidrič.

Z uvrstitvijo na drugo mesto so si Peter, Tian, Matija in Maks prislužili nastop na evropskem prvenstvu RoboCupJunior, ki bo potekalo drugi teden junija v Varaždinu na Hrvaškem.

V okviru tekmovanja so morali roboti prevoziti poligon; vir foto: FB/ŠC Celje, Gimnazija LAVA