Dijaki in profesorji Gimnazije Lava so vdihnili življenje irskim legendam (foto, video)

25. 10. 2018 21:06

V torek so po hodniku Gimnazije Lava odzvanjale irske melodije, ki so se tihotapile iz knjižnice, kjer je potekala predstavitev knjige Irske legende. Gre za projekt, ki je združil dijake in profesorice Gimnazije Lava, saj so knjigi vdihnili življenje s slovenskimi prevodi in ilustracijami zgodb. 

Irske legende
Irske legende

Gre za nadgradnjo projekta Škotske pravljice, ki ga je Gimnazija Lava izvajala pred štirimi leti. Takrat so se dijaki podali na raziskovanje Škotske, tokrat pa jih je pot ponesla v skrivnostne vode irskih legend.

Vse se je začelo, ko je ena izmed mentoric projekta, profesorica Polona Zalokar, med svojim potepanjem po Irskem zavila v irsko knjigarno, kjer ji je pod roke prišla knjiga Favourite Irish Legends. Takrat je tudi padla odločitev, da bodo dijaki Gimnazije Lava v sodelovanju s profesorji ustvarili nekaj čisto posebnega in nastal je prvi prevod knjige v slovenščino z naslovom Irske legende.

Irske legende zaživele na Gimnaziji Lava

Pri prevajanju trinajstih legend iz knjige je sodelovalo 10 dijakinj in dijakov, pri ilustracijah pa 6. Pod mentorsko taktirko Polone Zalokar in Darje Povše je nastala knjiga Irske legende, ki je v torek tudi uradno ugledala luč sveta.

Tudi predstavitev knjige je potekala v duhu irske, za kar so poskrbeli talentirani dijaki. Kulturni program so stkali z recitiranjem pesmi, irsko glasbo in klasičnim plesom. Kot je povedala Polona Zalokar, je to odlična priložnost za dijake, saj dobijo krasno prevajalsko in likovno izkušnjo, prav tako pa dobijo priložnost, da svoje delo predstavijo širši publiki. Na takšen način se bodo tudi dlje spominjali srednješolskih dni in pridobili dragocene izkušnje s projektnim delom.

Predstavitev knjige Irske legende.
Predstavitev knjige Irske legende.

Dijaki so se v duhu nastajanja knjige Irske legende udeležili dvodnevnega delovnega vikenda na Celjski koči. Tam se je prevajalcem prvič pridružilo pet umetnikov, ki so legende nadgradili s svojimi ilustracijami. “Dijaki so vidno uživali. Delovna vnema je bila res izjemno visoka, naučili pa so se, da tudi učitelji ne vemo čisto vsega, se pa lahko s skupnimi močmi učimo,” je še dodala Zalokarjeva. S takšnimi projekti želijo dijakom pokazati, da se splača malo bolj potruditi, kar so lahko spoznali tudi v torek, ko so Irske legende požele veliko navdušenja.

Predstavitve knjige se je udeležil tudi irski veleposlanik Myles Geiran, ki je toplo pozdravil prizadevanja dijakov in profesoric. Kot je povedal, so irske legende najboljše na svetu. Junaki so sicer tako dobri kot slabi, vendar s tem ne ponudijo le zgodbe, marveč tudi smernice za življenje.

Te pa so tekom celotne izkušnje zagotovo pridobili tudi dijaki. V spodnjem video posnetku si lahko ogledate, kako so nas v torek pospremili v razgiban svet irskih legend.

Prav tako pa ne spreglejte tudi fotogalerije s predstavitve knjige Irske legende.

 

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
230 queries in 2,912 seconds.