Dijakinji SŠGT v Celjskem mladinskem centru predstavili špansko kulturo (video)

27. 01. 2012 09:03

Festival La Tomatina, San Fermin, Sangria, flamenco, kitara, Don Kihot in kralj Juan Carlos I. – so le nekateri od številnih prepoznavnih simbolov in oseb evropske obmorske države, ki skupaj s Portugalsko in Gibraltarjem leži na Iberskem polotoku, Kraljevine Španije. Po državni ureditvi parlamentarna monarhija z več kot 40 milijoni prebivalcev, razdeljena na 17 avtonomnih skupnosti in dve avtonomni mesti na afriški obali, z glavnim in največjim mestom Madridom, je priljubljena turistična destinacija, še posebej sredozemske plaže, kamor se zgrinja masovni del počitnikarjev.

Četrtkov večer je v kavarni MCC minil v znamenju predavanja dijakinj Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, ki nosi pomenljiv naslov – promotorji turizma na Celjskem. Tokrat sta dijakinji programa Gastronomija in turizem Valentina Česnik in Tjaša Mlakar, ki sta se minulo poletje udeležili jezikovnega tečaja v Madridu, prisotnim predstavili kulturo Španije. Štirinajstdnevno nepozabno doživetje Madrida je na dijakinjah pustilo močan vtis, kanček slednjega sta delili z udeleženci predavanj.

Valentina in Tjaša sta poskrbeli za zanimivo in pestro predstavitev španske kulture.

Po nagovoru vodje kavarne MCC Aleša Cestnika in uvodnih besedah animatorke je sledil pozdrav, ki je bil, kot se za takšen večer spodobi, v španščini. Dekleti sta torej že na samem začetku pokazali znanje španskega jezika, ki sta ga imeli priložnost izpopolnit v Madridu. Kot zanimivost sta izpostavili, da sta se prvič sami podali na tako dolgo pot, ki se je pričela v Celju, od koder sta z vlakom odpotovali v Maribor, od tam na Dunaj, nato pa z letalom v Madrid. Nastanjeni sta bili pri starejši gospe, stanovanje sta delili s sostanovalcem iz daljne Japonske, ki pa po njunih besedah ni bil toliko družaben, kot sta pričakovali. Kljub dokaj natrpanem urniku sta našli čas za ogled nekaterih znamenitosti. Obiskali sta kraljevo palačo, številne znamenite trge in promenade (Plaza Mayor, Puerta del Sol), odšteli sta tudi 16 evrov za ogled enega od najbolj znanih nogometnih prizorišč na svetu – stadiona Santiago Bernabeu, pustili pa sta se tudi osvajati t.i. uličnim osvajalcem.

Jezikovni tečaj so vodili univerzitetno izobraženi španski učitelji z izkušnjami na področju poučevanja mladine. V ospredju je bil komunikativni pristop, učitelji so udeležence tečaja  spodbujali k aktivnemu sodelovanju in navezovanju stikov s sošolci. Urjenje je potekalo v vseh štirih temeljnih jezikovnih spretnostih jezika: v govoru, poslušanju, branju in pisanju, širili so besedišče in se v praktično/uporabnem smislu lotevali tudi slovnice. Valentina in Tjaša sta v špansko glavno mesto prišli z dobrim osnovnim znanjem španščine, saj sta se je kot izbirni predmet učili že v osnovni šoli, v veliko pomoč pri poglabljanju jezika jima je splet in številne španske nadaljevanke.

Zanimivo in razgibano predavanje se je zaključilo s kulinariko. Dijaki SŠGT so pripravili odlične tapase, vedno dobrodošel in okusen prigrizek. Valentina in Tjaša sta nam zaupali, da obisk Madrida nikakor ni bilo zadnje dejanje obiskov Španije. Med drugim ju precej mika obisk Barcelone. Zavedata se, da še zdaleč nista obiskali, okusili in doživeli vsega tistega, česar se lahko naužije popotnik v državi, polni odprtih ljudi, ki se povrhu vsega zelo radi zabavajo.

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, v katerem sta Valentina in Tjaša zaupali še nekaj podrobnosti in doživetij Madrida ter v španščini pozdravili obiskovalce našega in vašega spletnega portala.

v/t/f: Egon Horvat

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 0,887 seconds.