»Dnevi prijaznosti« na Osnovni šoli Lava Celje (foto)


Na OŠ Lava že leta z vrsto projektov spodbuja mlade k humanitarnosti ter jih tako učijo sodelovanja, solidarnosti, povezanosti in dobrote. Tudi v prazničnem decembru ni bilo nič drugače, saj so v velikem obsegu humanosti povezali otroke, starše in zaposlene. V decembru so namreč organizirali številne dejavnosti pod skupnim sloganom »DNEVI PRIJAZNOSTI«.

Na OŠ Lava so v za praznični december – v duhu dejanj Koledarja odličnosti Rastoče knjige – zasnovali številne dejavnosti, ki potekajo pod skupnim sloganom »DNEVI PRIJAZNOSTI«. Pri teh otroke in odrasle vodi načelo sodelovanja in povezanosti, tako da vsak prispeva tisto, kar zmore in zna.

“Letošnji mesec december je v vseh pogledih zelo drugačen, zelo čustveno nestabilen in pospremljen z veliko dvomi in strahovi glede samega zdravja in glede socialne stabilnosti družin. Naši učenci se šolajo na daljavo že dva meseca in tako težko izvajamo določene dejavnosti, ki otrokom pomagajo oblikovati tudi osebnost in krepijo vrednote človečnosti, a smo kljub temu našli načine, kako otroke spodbuditi k dobrim delom in humanim akcijam,” uvodoma pove ravnateljica OŠ Lava mag. Marijana Kolenko.

Ker je vedno tako, da več glav več ve in več pridnih rok, več ustvari, so na OŠ Lava dneve prijaznostizastavili zelo na široko in večplastno. Odločili so se namreč, da k sodelovanju v zbiralni akciji »Misija Človek – za Hišo Palčica«, v kateri sodelujejo že odkar akcija poteka, povabijo otroke in starše. “Prav tako sm otroke in družine povabili k drugi humani akciji »Zbiranje hrane za male živali – za Društvo proti mučenju živali«, saj je prav, da vemo, da so tudi zavržene živali živa bitja, ker je pa zimski čas, je še toliko pomembneje, da tudi zanje zberemo nekaj za praznike,” doda Kolenkova.

V nadaljevanju so se na šoli odločili, da bodo zaposleni in njihovi prijatelji odprli srce in pripravili »paketke presenečenja« za starejše ljudi Mestne četrti Lava in širše v Celju. Starejši, ki so osamljeni in nimajo nikogar, ki bi jim kaj lepega napisal ali izrekel prijazno besedo, si namreč zaslužijo nekaj prijaznosti vsak dan. Še posebej pa v prazničnem decembru.

“Odločili smo se, da nekaj zaposlenih doma spečemo piškote in različna peciva, sešijemo velike – zelo lepe srčke, smrekice…za okrasitev okna ali vrat, dodamo otroške voščilnice z lepimi željami in presenetimo starejše ljudi. Nekaj smo jih obiskali mi zaposleni, nekaj starejših so obiskali učenci – naši prostovoljci Lea, Ajda, Tian in Stefan. Verjamemo, da se je pozornosti »paketa presenečenja« razveselilo vseh 85 starejših, ki smo jih obiskali.

Moči za šivanje in peko piškotov je združila velika ekipa zaposlenih: Vesna, Andreja, Polona H., Tara, Brigita, Urh, Sanja G., Sara, Jerneja, Maruša, Mateja, Polona G., Metka, Maša, Nina J., Sanja O., medtem ko so zbiralne akcije spodbujali razredniki.

Prav tako smo obiskali in simbolno obdarili naše brezdomce, ki smo jih večkrat obiskali že v preteklih letih, prav tako smo se spomnili stanovalcev Doma ob Savinji, s katerimi že leta in leta sodelujemo z različnimi akcijami. Nismo pa pozabili tudi na naše družine /otroke, ki imajo doma socialno stisko, obdarili jih bomo s knjigicami, zvezki, zbranimi dobrotami,” njihovo decembrsko humanitarno udejstvovanje opisuje ravnateljica Kolenko.

Spomnili pa so se tudi zaposlenih v Splošni bolnišnici Celje. Začeli so v začetku decembra, ko so njihovi učenci v zahvalo zaposlenim v Splošni bolnišnici Celje napisali prijazna sporočila, narisali slike in jim pripravili virtualno galerijo. Prav tako so devetošolci izdelali voščilnice in napisali srčna voščila v okviru vseslovenske akcije za starejše, ko bi naj vsak stanovalec v domovih za starejše dobil lepo sporočilo – voščilo. Obiske in obdarovanje so izvedli v času med 18. in 23. decembrom, s čimer so prav zares praznični tudi zaradi njih.

Z Vrtcom Zarja zaokrožili prazničnmi december

Za konec so se na OŠ Lava pridružili še povabilu Vrtca Zarja v akciji »Dan za dobra dejanja« ter tako zaokrožili mesec december.

“Verjamem, da se bo k temu bogatemu seznamu dobrih dejanj, pridružilo spontano še kakšno v prihodnjih dneh. Me pa izjemno veseli, da dobri zgledi resnično vlečejo in da humana dejanja uspešno prenašamo tako na sodelavce kot na učence – z veliko podporo naših staršev – predvsem nanje, saj računamo, da jim bo dobrota postala njihova močna osebnostna lastnost, ki jo bodo živeli v svojem odraslem življenju in bodo pozitivni člen naše družbe.

Čeprav je naporen čas, lahko vedno naredimo kakšno dobro delo, s katerim osrečimo druge in jim vlijemo žarek upanja. Mi želimo samo Biti Človek,” zaključi ravnateljica, mag. Marijana Kolenko.