Dobrodelni projekt: Misija človek


Dobrodelni projekt: Misija človek je letos sestavljen iz 20 dobrodelnih in solidarnih akcij. V projektu ponovno sodeluje Gimnazija Celje – Center s preko 100timi prostovoljci ter Celjski mladinski center – MCC, letos pa projekt prvič tudi podpira Evropska unija iz Evropske solidarnostne enote.

Vse od decembra do julija 2021 se bo tako zvrstilo 20 dobrodelnih in solidarnih akcij, s tem pa bomo poskušali prostovoljci, ki smo vključeni v projekt, pomagati po najboljših močeh ter skušali širiti človeško toplino, ki jo današnji svet še kako potrebuje.

Dobrodelni del projekta je sestavljen iz zbiranja potrošnega materiala za društva, zavetišča, materinske domove in varne hiše. Vsebuje kar 7 večjih dobrodelnih akcij, pri katerih bomo zbirali hrano za živali in ljudi, vse za nego, ustvarjanje, šolo … Zbirali bomo za Varno hišo Palčica, ki skrbi za otroke, kateri so bili deležni fizičnega in psihičnega nasilja, Malo hišo na Pilštajnu, katera pomaga socialno ogroženim družinam, Zavetišču za brezdomce in Materinskemu domu Celje, Društvo za zaščito konj, ki pomaga živalim, ki so jih ljudje zapustili oz. trpinčili. Letos prvič bomo tudi zbirali za Center za socialno delo Ljubljana in za njihov program za mlade – CONA, v katere so vključeni otroci in mladostniki, ki se soočajo z različnimi psihosocialnimi stiskami in težavami. Akciji zbiranja pa bo letos tudi prvič za društvo Junaki 3. nadstropja, ki vključuje otroke, ki se zdravijo oz. so se zdravili na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani.

Solidarnostni del projekta, pa je sestavljen iz 13 akcij, kjer bomo skušali deliti človeško toplino in čas naših prostovoljcev, ki ga bodo namenili družbi. Ta del projekta med drugim vključuje deljenje voščilnic za Gregorjevo po mestu Celje, delitev paketov hrane in dobrin za socialno šibkejše starostnike, obdaritev delavcev na nočni izmeni, delavnice za osnovnošolce na temo medvrstniškega nasilja in še številne druge projekte …

V projekt je tudi letos vključenih ogromno vrtcev, šol in podjetji, kar nas veseli, saj s tem vemo, da delamo dobro in je to na nek način potrditev za celotno ekipo, ki se trudi skozi vse mesece. V projektu definitivno največji pečat pustijo prostovoljci, ki s svojo iskrenostjo pomagajo in dejstvo, jih je vsako leto več je res odlično, saj ne držijo tiste besede, da so mladi zelo neaktivni oz. pasivni. Želijo in hočejo pomagati.

Prav je tudi, da ljudje spoznajo kdo posveča največ ur temu projektu, to so Maruša Kajzba, študentka Predšolske vzgoje na Univerzi v Mariboru, Ajda Kostevc, študentka dramske igre na AGRFT, ter Kaja Gričar in Ana Polegek, ki končujeta splošno izobraževanje na Gimnazije Celje – Center. Res se izjemno trudijo vsak dan, da bi bil dan vseh okoli njih/nas lepši in bolj barvit.

Tri glavne postaje zbiranja so v Celju na Gimnaziji Celje – Center, Celjskemu mladinskemu centru – MCC in Poloninim sladkim skrivnostim. Za vsa dodatna vprašanja pa nas lahko posamezniki, ki se želijo priključiti zbiranju potrošnega materiala kontaktirajo na e-pošto: [email protected] ali na FB strani Dobrodelni projekt: Misija človek. Stvari lahko pošljete tudi na naslov Gimnazije Celje – Center (Kosovelova ulica 1, 3000 Celje) s pripisom #misijačlovek.

Seznam stvari, ki se zbirajo vse od 9. novembra do vključno 18. decembra je sledeč:

hrana (z daljšim rokom trajanja) higienske potrebščine (z daljšim rokom trajanja) potrebščine za ustvarjanje
testenine, kosmiči, vložena zelenjava, paštete, moka, olje, riž, mleko, konzervirane jedi – tuna, omake za testenine, juhe v vrečki, namazi, otroška hrana, mleko v prahu (za dojenčke) … zobne ščetke in paste, milo za telo, šampon – za otroke in odrasle, negovalne kreme, plenice, otroški puder (baby puder), vse za dojenčke in novorojenčke … zvezki, barvice, flomastri, risalni papir, tempere barve, vodenke, svinčniki, radirke, glina, plastelin, čopiči, škarje, lepilo, voščenke, šestilo, ravnila …
prigrizki (z daljšim rokom trajanja) hrana in potrebščine za živali vse za čiščenje
čips, čokolada, bomboni, suho sadje, oreščki, nutella, čokolino, keksi, marmelada, med … pasja in mačja hrana, posode za hrano in vodo, rabljene odeje in brisače … čistila, pralna sredstva – mehčalec, pralni prašek, detergent za pomivanje posode …

Na fotografiji so (vrsta zgoraj): Kaja Gričar, Maruša Kajzba in Kristjan Veber; v spodnji vrsti pa Ana Polegek in Ajda Kostevc – prostovoljci in koordinatorji projekta. Skrajno desno pa Katja Kolenc, vodja programov, mednarodne koordinacije in projektov.