Dobrodelnost in humanitarnost I. gimnazije v Celju (foto)


Vizija I. gimnazije v Celju temelji na spoštovanju tradicije in negovanju vrednot. Izobražujejo in vzgajajo za življenje. Prizadevajo si, da bi dijaki osebnostno rasti, postali samostojne in odgovorne osebnosti, ki se zavedajo vrednot, znajo in zmorejo pa ustvarjalno živeti ter učinkovito delati z ljudmi in za ljudi. To vizijo se na I. gimnaziji v Celju trudijo dosegati tudi preko prostovoljnega dela z vključevanjem v dejavno šolsko življenje in z odpiranjem šole v ožje in širše družbeno okolje.

Tokrat so se vključili v širše mednarodne tokove in kakor hitro je bilo mogoče, organizirali veliko humanitarno akcijo za prebivalce Ukrajine. Na pobudo prostovoljcev I. gimnazije v Celju, ob podpori vodstva šole in v sodelovanju z Dijaško skupnostjo nam je v četrtek, 10. marca, uspelo. Med 7. in 9. uro dopoldan se je ena od šolskih učilnic spremenila v točko zbiranja materiala, kamor so prihajale skupine dijakov in prinašale svoje darove. Zbiranje materiala je potekalo hitro in učinkovito, saj so pri tem sodelovali dijaki in profesorici, ki so material sproti sortirali in vsebinsko ločevali. V sodelovanju s Karitas Celje, ki je eden od logističnih posrednikov do pomoči potrebnih, nam je uspelo zbrati in dostaviti veliko hrane (moka, testenine, hrana v konzervi, otroška hrana, riž), higienskih pripomočkov (milo, šampon, vložki, plenice, zobne ščetke, zobne paste) in sanitetnega materiala (vata, povoji, obliži, obliži). Znova se je potrdilo, da se lahko zanesejo na svoje dijake in profesorje, ki so zbrali za velik kombi in še malo čez kvalitetnih izdelkov in s tem pokazali skrb za ljudi. Pri tem gre zahvala tudi vsem sodelavcem, ki so bili v veliko pomoč pri uspešni izvedbi.

»Na I. gimnaziji dobrodelnost dojemamo kot razumevanje in sočutje, kot dobroto srca in plemenitost duha. Zato vse, kar dobrodelnega delamo, delamo zaradi zadovoljstva in sreče tistih, ki jim pomagamo. Neradi obešamo svoja dejanja na velik zvon. Vemo namreč, da je ta tanka nit od srca do srca nekaj, s čimer se ni treba hvaliti. Ljudje smo in za ljudi se trudimo. In s tem je vse povedano,« nam je zaupal ravnatelj, dr. Anton Šepetavc.

Dobrodelnost I. gimnazije v Celju je bila vidno izpostavljena tudi v lanskem decembru, ko so izpeljali Dobrodelni bazar. Preplet prostovoljstva in različnih interesnih dejavnosti omogoča nastanek bogatih in praktičnih izdelkov, narejenih na trajnosten način. Le-te so, v zameno za prostovoljni dar, ponudili profesorjem šole, ki so zbrali lepo vsoto denarja, ki je v pomoč za izvedbo nadstandardnih dejavnosti, ki so namenjene dijakom I. gimnazije v Celju.

Glavni moto prostovoljne dejavnosti je pomagati v trenutku, ko je to potrebno. »Dokazali smo čuječnost in odzivnost, zdi se, da bodo takšne akcije še potrebne,« so ob koncu akcije zapisali na I. gimnaziji v Celju.

T.T.