Dijaško “gladiatorstvo”: preživeti dva dni brez telefona

01. 12. 2017 10:53

mepi-vikend-4Pretekli konec tedna je za dijake I. gimnazije v Celju, ki obiskujejo obšolsko dejavnost MEPI (Mednarodno priznanje za mlade), potekal spoznavni vikend v kraju Reka blizu Laškega. Udeležilo se ga je 23 od 32 dijakov, ki so se letos vključili v projekt na bronasti in srebrni stopnji.

Mepijevci so se vsi primerno obuti in oblečeni zbrali v soboto zjutraj in se napotili proti Reki, oddaljeni nekaj več kot 7 kilometrov od Laškega. Prav prijetna pot je potekala najprej ob Savinji, potem pa je cesta zavila stran od Laškega in proti cilju. Hodili so uro in pol, vsi z nahrbtniki na ramenih, v katerih je bilo vse, kar so potrebovali za vikend.

Ko so prišli do koče, so se dijaki najedli, potem pa so jim profesorice pobrale telefone, saj jih dijaki niso potrebovali in bi bili moteči. Sledila je igra o učenju ekipnega dela, ki je preizkusila razmišljanje in prilagajanje drug drugemu. Po končanih igrah je bilo na sporedu predavanje in debata o varovanju okolja, kjer je bil govor o pravilnem odlaganju smeti, pomivanju posode in kurjenju ognja v naravi, po predavanju pa je iz kuhinje zadišalo po makaronih, ki so jih dijaki skuhali sami. Hrana je bila odlična, po kosilu pa so sledile delavnice o osnovnih veščinah orientacije, pri kateri so se dijaki učili določati azimut in računati prehojeno pot ter določati višino s karto. Imeli so tudi predavanje o odpravah, kjer so izvedeli veliko novega, na primer kako si pripraviti nahrbtnik za več dni in kako potekajo odprave MEPI. Dijakom so predstavili tudi pravila pri projektu. Zadnja delavnica pa je temeljila na postavljanju ciljev, in to ne samo pri krožku, ampak tudi v življenju v šoli in izven šole.

Po delavnicah so dijaki spekli palačinke, ki so bile naravnost odlične, po palačinkah pa so se zabavali ob spoznavnih igrah. Pri tem so se naučili, kako so lahko drugačni od drugih tako navzven kot pri mišljenju, kar je zagotovo koristno. Igre so dijake naučile tudi sprejemati drugačnost in predvsem poslušati druge ter delo v skupini.

V koči sta bila tudi miza za biljard in namizni nogomet, ki so ju dijaki s pridom izkoristili po igrah. Nekateri so se smejali ob različnih družabnih igrah, drugi so zehali ob šahu, tretji pa so igrali s kartami.

Zadnje luči so ugasnile zelo pozno, a vstajanje zjutraj ni bilo pretežko, saj je dijake presenetil sneg. Ko so bile spalne vreče pospravljene v nahrbtnikih, je sledil zajtrk, ki so ga dijaki prinesli s seboj. Po zajtrku je bila na sporedu delavnica o ravnanju ob različnih vremenskih razmerah. Ko je bilo delavnice konec, so dijaki pospravili in počistili ter se odpravili nazaj v dolino proti Laškemu in domov.

Dijakom se je zdel vikend zelo zanimiv in poučen. Bil jim je všeč in komaj čakajo na nove dogodivščine, ki jih prinaša MEPI.

Foto: Jakob Lekše, Tekst: Aljaž Mavrič

pralnica-celje-polsi-klik

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
188 queries in 2,439 seconds.