Dve tretji mesti za mlade celjske računalničarje

19. 02. 2020 08:00

V organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) sta se na OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki uspešno zaključili računalniški tekmovanji za šole s prilagojenim programom.

Na tekmovanju so se odlično odrezali tudi trije učenci OŠ Glazija Celje: Klavdij Zorko, Nik Senekovič Pečovnik in Miha Oprešnik.

Obe tekmovanji sodita v okvir Festivala inovativnih tehnologij, z enim od tekmovanj pa ZOTKS že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključuje tudi otroke s posebnimi potrebami. Na ta način otroci pridobivajo številne nove spretnosti in znanja, predvsem pa oblikujejo svojo samopodobo.

racunalnisko-tekmovanje-zotks-skupinska

20 let tekmovanja Z računalniki skozi okna

Letos je tekmovanje Z računalniki skozi okna, namenjeno programu nižjega izobrazbenega standarda, praznovalo svojo 20. obletnico. Z lansko uvedbo novih vsebin, se je spremenil način tekmovanja, saj udeleženci sedaj tekmujejo v paru. Tekmovanje se je pričelo, ko so tekmovalci v roke vzeli svoj pametni telefon ali tablico. Vsa vprašanja in podatki so se namreč skrivali na različnih lokacijah oziroma postajah pod QR-kodo. V drugem delu so otroci zbrane podatke s posameznih postaj uporabili za izdelavo dokumentov, kar pa je potekalo za računalniki. Na tekmovanju je sodelovalo 22 tekmovalcev iz 11 šol. Največ spretnosti je pokazal par s šole gostiteljice, Aleksej Rihtaršič in Andrej Vrhnjak.

Rezultati:

1. mesto Aleksej Rihtaršič in Andrej Vrhnjak OŠ Jela Janežiča Škofja loka
2. mesto Marjeta Mlinar in Anea Bytyci OŠ Miroslava Vilharja Postojna
3. mesto Nik Senekovič Pečovnik in Miha Oprešnik OŠ Glazija Celje
Z miško v svet

Na drugem tekmovanju, 13. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z miško v svet, pa so se v dveh kategorijah pomerili učenci posebnega programa. Sodelovalo je 18 otrok iz 13 šol. Najbolje sta se odrezala Tina Okoren iz OŠ Jela Janežiča v kategoriji urejanja fotografij in uporabi urejevalnika Word ter Jakob Šircelj iz Centra Janeza Levca Ljubljana v kategoriji PowerPoint.

Rezultati:

1. mesto Tina Okoren OŠ Jela Janežiča Škofja Loka
2. mesto Nik Fabbro OŠ Kozara Nova Gorica
3. mesto Klavdij Zorko OŠ Glazija Celje

 

1. mesto Jakob Šircelj Center Janeza Levca, Dečkova, Ljubljana
2. mesto Žiga Šmid OŠ Jela Janežiča Škofja Loka
3. mesto Tinkara Urh OŠ Antona Janše Radovljica

 

racunalnisko-tekmovanje-zotks

M.K., foto: ZOTK

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 1,459 seconds.