Edini poklicni program Frizer končno dobiva nadaljevanje

28. 09. 2021 14:06

Strokovnjaki so spisali nov program Frizerski tehnik, ki bo dijakom triletnega programa Frizer končno omogočil pridobitev srednješolske izobrazbe. Program je nastal zaradi vse večjih potreb na trgu po izobraženem kadru, s tem pa bodo dijaki frizerji lahko pridobili 5. stopnjo izobrazbe z nazivom Frizerski tehnik. Tak program nujno potrebujejo tudi mladi v Celju, so prepričani na Srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko ŠC Celje.

Zahteve po strokovnosti kadra so vedno večje, frizerji morajo znati celovito pristopati k dejavnosti, od pogovora s stranko, poznavanja stroke, svetovanja, do sproščanja in nenazadnje izdelave vrhunske pričeske.

»Frizer je bil do zdaj edini brez vertikale izobraževanja, brez možnosti napredovanja v svoji stroki. Motivirani dijaki so vpisovali druge smeri izobraževanja, čemur lahko rečemo »beg možganov iz stroke«. Z novim programom bomo ohranili potencial znotraj stroke, saj se bodo vanj lahko vpisali samo tisti, ki so bili uspešni v triletnem programu Frizer,« je povedal višji svetovalec za področje frizerstva Centra za poklicno izobraževanje Boris Klančnik.

Za Slovenijo napredna izdelava filmske in gledališke maske

V Sloveniji takega programa še ni, zato se nekateri frizerji sami udeležujejo priznanih delavnic v Franciji ali Angliji.

Ravnateljica Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko ŠC Celje Saša Silovšek: »Tak program je za Celje nujen, saj bodo sicer najboljši kadri odhajali drugam, s čimer izgublja lokalno okolje. Letos imamo vpisanih 229 frizerjev, ki bi z novim programom Frizer tehnik poleg sodobnih lasnih tretmajev dobili še poglobljena teoretična in praktična znanja o vodenju skupin, komuniciranju s strankami, trženju in celo izdelavi maske za film, gledališče.«

Ne le dobiček, v ospredju programa so vrednote pomoči in vračanja v lokalno okolje

Na 36 srečanjih za pripravo poklicnih standardov in katalogov znanj je sodelovalo skoraj 20 delodajalcev in učiteljev vseh 6 šol v Sloveniji, ki program izvajajo, delodajalcev z dolgoletno željo po usposobljenem kadru in vizijo o učinkih. Ne le dobičkonosnih, ampak tudi na lokalno skupnost:

»Vse do Covid-19 situacije so naši hišniki, po predhodnem dogovoru z vodjo socialne službe Doma starejših občanov Vojnik, k nam vozili gospe, ki so si želele novo frizuro. Trajne, barvanje, navijanje, striženje las, vse to so dijaki v okviru prakse vadili na pravih modelih, ki so si želeli trendi frizur. Tako združujemo obvezno prakso dijakov na eni strani z dobro gesto in vračanjem v lokalno okolje na drugi strani,« je nujnost nadgradnje poudarila tudi Brigita Novačan, učiteljica strokovnih modulov v programu Frizer.

O tem, katere šole bodo program lahko izvajale, bo resorno ministrstvo odločilo na podlagi lokalnih potreb, obstoječega kadra in prostorskih pogojev v začetku leta 2022.

foto: arhiv ŠC Celje

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
148 queries in 0,915 seconds.