FACK 2014 na starem gradu Celje (foto, video)

19. 08. 2014 07:57

DSC06679Stari grad Celje je žarel. Celjani so v soboto, 16. 8. 2014, ponovno imeli priložnost sodelovati na tradicionalnem festivalu alternativne kulture, vsem bolje poznan pod imenom FACK, katere organizator je društvo Komot.

A začnimo na začetku. Kaj sploh je FACK? Na kratko, gre za tradicionalni dogodek, ki spoštuje in ceni kreativnost, kritično razmišljanje in kvalitetno glasbo, s svojim programom in prizoriščem pa utrjuje pozicijo edinstvenega dogodka v Celju in tudi širše.

Grajska vrata so se odprla že opoldne. Vse do večera so se obiskovalci lahko pozabavali ob najrazličnejših aktivnostih. Med tem ko so se eni preizkušali v raznoraznih družabnih igrah, so drugi plezali po grajskem obzidju ali opazovali grajske viteze med treningi. Kdor se je sprehodil po gradu, je lahko za trenutek imel občutek, da je vstopil v srednji vek, pri čemer gre zasluga igralcem, oblečenim v srednjeveške kostume.

DSC06643

A kaj kmalu se je ideja srednjega veka razblinila, saj so na oder stopili prvi nastopajoči, Jam Fuzz in zbrane popeljali v sedanjost. Čeravno sprva ni bilo veliko ljudi, so vseeno vsi nastopajoči bili deležni aplavzov, plesa pred odrom in vsesplošne hvale.

Na odru so se poleg že omenjenih Jam Fuzzov zvrstile še skupine Dead By Grace, Cordura, Burn Fuse, Mental Strike in Multiball. Pravo osvežitev so z balkan fusionom prinesli člani zasedbe Leni Kravac, s katerimi se je tudi začel pristni večerni žur.

Čakali, čakali in tudi dočakali. Na odru so se prikazali člani energične irish-celtic HC punk-rock skupine Happy Ol’McWeasel. Ljudje so noreli, plesali, ploskali in seveda prepevali. “What shall we do with a drunken sailor early in the morning?!” se je začel vsem predobro poznan komad, čemur je sledil refren množice “Way hay and up she rises early in the morning!”.

Ni bilo ravno čudno, da smo tekom koncerta bili deležni naliva, bolj zanimiva je bila vztrajnost prisotnih pred odrom. Slednji so poplesavali dalje in ob dežju skorajda malce uživali. Morda so ga bili veseli tudi zaradi prej letečih kozarcev pira, ki so jih nekateri hladnokrvno metali med ljudi.

DSC06872

Kot zadnja je oder zasedla skupina Kronika in tako zaključila letošnji festival FACK 2014.

Še zadnji pogled na Stari grad in žarke modre svetlobe, ki so si utirali pot v oblačno nebo. To so večeri, na katere je vredno čakati eno leto. FACK 2015, Celje te čaka.

[simpleviewer width=100% height=700 id=654]

Kristina Strašek

polsi-matic-urban-klik

Oznake: , , , , , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
183 queries in 2,412 seconds.