Fantovska vokalna zasedba Gimnazije Celje – Center na mednarodnem tekmovanju Malta 2011 prejela zlato plaketo


FaVoZa (Fantovska vokalna zasedba) Gimnazije Celje – Center je uspešno sklenila svojo prvo mednarodno turnejo, ki je fante vodila na Malto. Tam so se med 2. in 6. novembrom udeležili 4. Mednarodnega zborovskega tekmovanja in v kategoriji G2 (enakoglasne mladinske zasedbe) osvojili zlato priznanje.

Izvrsten rezultat je vsekakor izjemno priznanje za 14 pevcev, ki pod vodstvom prof. Gregorje Deleje skupaj prepevajo slabi dve leti, kakor tudi za Gimnazijo Celje – Center, ki s svojimi tremi vokalnimi sestavi (Dekliškim pevskim zborom, vokalno zasedbo Oktet 9 in FaVoZi) sodi v sam evropski vrh mladinske zborovske poustvarjalnosti, ki ima na tej šoli že več desetletno tradicijo. Poleg tekmovalnega koncerta so nastopili tudi na posebni slovesnosti za mir, ki je potekala v katedrali sv. Janeza v Valletti in občinstvo osvojili z izvedbo prekmurske ljudske Zrejlo je žito. Poleg FaVoZe se lahko z zlatimi priznanji pohvalita še dva zbora iz Slovenije – Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje in moška zasedba Napev iz Primorske.

FaVoZa je nastala v šolskem letu 2009/10, v njej danes prepeva 14 dijakov od 2. do 4. letnika, v kratkem pa bodo svoje vrste okrepili še z novimi pevci. Kratki zgodovini navzlic se lahko pohvalijo s številnimi nastopi in koncerti, kakor tudi dobrimi kritikami s pevskih revij in 1. mestom v kategoriji zborovska glasba na festivalu ruske glasbe Krilate gugalnice, ki je maja potekal na Bledu. Lansko šolsko leto so fantje navdušili tudi z dvema projektoma – šansoni Edith Piaf v slovenskih prevodih Jane Kvas, kjer so sodelovali s celjsko zasedbo Gamma ter Ruskim večerom, ki so ga skupaj z ostalimi glasbeniki in recitatorji z GCC pripravili v sodelovanju z Društvom Slovenija Rusija, Hišo kulture Celje in Forumom slovanskih kultur.

Letošnje šolsko leto FaVoZo čakajo adventni koncerti v mesecu decembru, kjer bodo sodelovali s Komornim moškim zborom Celje in Vokalnim kvintetom Hiše kulture Celje, projekt za Ruski kulturni center iz Ljubljane v mesecu januarju ter večer posvečen glasbi germanskega prostora v mesecu marcu. Vmes jih čakajo številni koncerti in nastopi, sodelovanje pri mednarodnem glasbenem projektu v okviru programa Comenius, pomladni letni koncert ter priprave na novo turnejo, ki bo fante vodila na Hrvaško.

t: I. M.

foto: Rok Karun, arhiv GCC