Finale Šolske improvizacijske lige (ŠILA) nasmejalo Celjane (foto in video)

17. 06. 2013 09:23

Minuli četrtek je v dvorani Celjskega mladinskega centra odvijala finalna impro tekma, v kateri sta se pomerili impro ekipa Gimnazije Celje – Center in mešana ekipa dijakov iz Ljubljane. Prvo tovrstno finalno tekmovanje v Celju je potekalo v znamenju odlične improvizacije, smeha in zdrave tekmovalnosti med ekipama in le želimo si lahko, da se bodo tovrstni dogodki odvijali tudi v prihodnje.

ŠILA je šolska impro liga, katere korenine segajo v leto 1997 v KUD France Prešeren, kjer sta se predstavili ekipi mladih improvizatorjev Vidci in Gujdeki. Gre za gibanje znotraj gledališča po vzoru Impro lige Gledališča Ane Monro, namenjeno mladostnikom in dijakom, ki razvijajo predvsem aktivno govorno izkušnjo. Zaradi gledališke improvizacije, ki jo na odru bolj ali manj uspešno izvajajo oz. rešujejo igralci, in je merljiva, je impro liga tekmovalnega značaja. V impro tekmi se v reševanju odrskih nalog pomerita dve igralski skupini, ki štejeta najmanj pet članov in sicer v kratkih, tri- do štiriminutnih igricah, t.i. impro disciplinah.

Izkazali sta se obe ekipi, vendar pa so Celjani za desetinko točke ugnali Ljubljančane.

Srečanje vodi moderator, ki je obenem posrednik med občinstvom in tekmovalci. Zanimivost impro lige je aktivna udeležba občinstva, ki za vsako disciplino posebej določi smernice za potek prikazovanja potrebne prvine: naslove zgodb, žanre, čustva ipd., iz katerih morajo mladi improvizatorji narediti kratke, smiselne in duhovite skeče. Gledalci tudi s ploskanjem ocenijo videno in slišano, strokovno oceno pa podata stroga sodnika. Na koncu zmaga tista ekipa, ki zbere več točk oz. boljše ocene.

Na prvem tovrstnem finalnem srečanju v knežjem mestu, ki je privabilo kar nekaj navdušencev, sta obe ekipi prikazali odlično improvizacijo. Večer smeha, iger in zabavnih komentarjev je tako prinesel tudi zmagovalca v mestu ob Savinji in to so bili domačini, člani ekipe ImpraGCC, ki so za desetinko točke ugnali Ljubljančane.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerem si lahko ogledate nekaj utrinkov iz tekmovanja. Seveda pa smo pripravili tudi bogato galerijo fotografij, posnetih na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=399]

v/t/f: eH

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
187 queries in 0,924 seconds.