Gimnazijci Gimnazije Celje – Center obiskali kolege gimnazijce v srbskem Kruševcu


Deset dijakov Gimnazije Celje – Center se je med 3. in 7. 10. udeležilo projekta Dani Eureke, ki ga že 6 let pripravljajo na gimnaziji v srbskem Kruševcu. Vezi med šolama so se vzpostavile lani decembra, ko so na GCC gostovali kolegi iz Srbije in se udeležili odmevnega projekta Dnevi znanosti, ki ga vsako leto v okviru Unesco dejavnosti pripravijo na šoli.

Na petdnevnem obisku v Srbiji so dijaki spoznavali naravne in kulturne znamenitosti Kruševca in njegove okolice, sprejel pa jih je tudi župan mesta. Ogledali so si tamkajšnjo gimnazijo, sodelovali pri pouku, obiskali tovarno Henkel, Mlekarno Lazar, naravni park Hudičev vrh in bioplinarno ter aktivno sodelovali v programih projekta Dnevi Eureke, kjer so skupaj s kolegi iz Srbije eksperimentirali, se poglabljali v ekologijo in energije prihodnosti ter debatirali o aktualnih problemih okolja in sveta.

Obisk je pomenil tudi dodatno utrditev vezi med obema šolama. Gimnazija Kruševac bo obisk vrnila aprila 2013, ko bodo sodelovali pri tradicionalnem projektu Zlato jabolko, ki ga GCC izvaja v sodelovanju s Kozjanskim parkom, prav tako pa snujejo tudi prvi skupen evropski projekt na temo ekologije in umetnosti, ki se bo začel izvajati v drugi polovici leta 2013.

Fotografija: dijaki z GCC s srbskimi gostitelji (arhiv GCC)

Besedilo: Gregor Deleja