Glasbeniki s Centra navdušili v Szegedu


turneja-v-szeged

Peto srečanje partnerjev Erasmus + projekta Will To MotivateE(U) je 13. 12. v katedrali v madžarskem mestu Szeged zaključil odmeven koncert glasbenih zasedb Gimnazije Celje – Center

Med 12. in 14. 12. so štiri glasbene zasedbe Gimnazije Celje – Center (GCC) v okviru šolskega projekta Pesem povezuje, ki je podprt s sredstvi ESS projekta RaST (Razvojno središče talentov), ki ga za vzhodno kohezijsko regijo koordinira II. gimnazija Maribor, in Erasmus + projekta Will To MotivatE(U), kjer GCC sodeluje kot partnerica, gostovale v madžarskem mestu Szeged.

V tamkajšnji katedrali 13. 12. v sodelovanju z Dekliškim zborom István Vántus Univerze v Szegedu pod vodstvom dirigentke Kinge Erdös pripravili celovečerni koncert z adventnimi in božičnimi napevi iz partnerskih držav dvoletnega evropskega projekta medšolskega partnerstva, ki se ukvarja s področjem motivacije in aktivnega državljanstva v šolskem prostoru. V enem najznamenitejših sakralnih prostorov naše vzhodne sosede, ki se ponaša z največjimi orglami v Evropi (9740 piščali in 134 registrov) so tako zazveneli praznični napevi iz Slovenije, Italije in z Islandije, Norveške, Hrvaške in Madžarske. Ob domačem zboru so polno katedralo mladih iz vse Evrope ter gostov iz Szegeda in Madžarske navdušili Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom Davida Preložnika, Nonet GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein, FaVoZa pod vodstvom Gregorja Deleje in trobilnim sestavom zasedbe The Šlagers pod vodstvom Saša Šonca.

Osrednje sporočilo koncerta je bil medkulturni dialog in premoščanje razlik, ki delajo naš svet po eni strani razdeljen, po drugi strani pa tako čudovit. To ni le tema evropskega projekta, ampak tudi kulturne misije, ki so jo na GCC poimenovali Pesem povezuje in jo začeli s septembrsko turnejo glasbenih sestavov v Berlin in Potsdam. Po praznični turneji jo bodo nadaljevali z Novoletnim koncertom 6. 1. v cerkvi sv. Duha v Celju, pa na koncertu v Novi Gorici 26. 1. in na slavnostnem koncertu ob 10-obletnici FaVoZe 31. 1. v Narodnem domu. Tej temi bodo posvečeni nastopi ob kulturnem prazniku, koncert ob Dnevu žena, pa slavnostna prireditev v okviru mednarodne prireditve ob svetovnem dnevu poezije, ki jo letos na GCC pripravljajo 19. 3. v Narodnem domu pod častnim pokroviteljstvom Veleposlaništva Republike Avstrije, saj bo leto 2020 minilo tudi v znamenju slovensko-avstrijskega sosedskega dialoga. Sledil bo nastop Dekliškega pevskega zbora na aprilski državni pevski reviji v Zagorju, pa Pomladni koncert glasbenih zasedb ob občinskem prazniku 15. 4. v Narodnem domu, majski nastopi in tekmovanja, sezono pa bo tradicionalno zaključila turneja FaVoZe ob Dnevu državnosti.

foto: GCC