I. gimnazija v Celju odslej tudi uradno ekošola

27. 10. 2020 14:22

Na nedavni prireditvi v Laškem je I. gimnazija prejela zeleno zastavo in se tako tudi uradno uvrstila med t. i. ekošole. Program Ekošola je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti mladih o trajnostnem razvoju. Vsako leto najuspešnejšim šolam podelijo mednarodna priznanja – zelene zastave. To je tudi edino javno in mednarodno priznanje slovenskim šolam za okoljevarstveno delovanje, skladno z mednarodnimi kriteriji FEE (Foundation for Environmental Education).

I. gimnazija se že več kot desetletje trudi, da bi delovala čim bolj ekološko ozaveščeno in energetsko varčno. V ta okvir sodijo številna konkretna prenovitvena dela, ki so v zadnjih letih temeljito energetsko izboljšala podobo šole.

“Že vrsto let na I. gimnaziji tudi ločeno zbiramo odpadke in si prizadevamo za varčno rabo vode in papirja.

Vzorno urejujemo obsežno okolico šole in v letu 2019 ponovno obnovljena športna igrišča, visoke grede, ki zanje skrbi Krožek za trajnostni razvoj, pa smo imeli že par let pred drugimi celjskimi srednjimi šolami. Naši dijaki so napisali že kar nekaj nagrajenih raziskovalnih nalog na ekološko temo, pri tem pa so sodelovali z uglednimi slovenskimi in tujimi podjetji (Krka, Bayer, Cinkarna). I. gimnazija redno sodeluje tudi na državnem Ekokvizu, kjer smo v zadnjih nekaj letih že dvakrat zmagali.

Na I. gimnaziji tudi dvakrat letno izvajamo redne biomonitoringe reke Savinje in Peklenščice iz Jame Pekel, kjer preverjamo kvaliteto vodotoka. Z dijaki smo se večkrat udeležili mreženja netopirjev v Jami Pekel, popisali smo invazivne rastlinske vrste v okolici Celja, organizirali smo akcije prenosa dvoživk (žab in krastač) preko cest. Vse to so dijaki dokumentirali v obliki plakatov, ki so na ogled v šoli, kakor tudi razstava redkih mineralov in fosilov,” so ob sprejemu med ekošole povedali na I. gimnaziji v Celju.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
175 queries in 3,111 seconds.