Informativni dnevi celjskih srednjih šol 2018: želje devetošolcev in mnenja staršev (foto, video)

10. 02. 2018 19:06

Vsako leto se nova generacija osnovnošolcev sooča s pomembnim vprašanjem: Kateri poklic bi rad opravljal? Da bi svojo pot lažje našli, jim srednje šole en petek in soboto v februarju odprejo svoja vrata in predstavijo svoje izobraževalne programe.

Mi smo mlade nadobudneže ujeli na informativnih dnevih Šolskega centra Celje, Gimnazije Celje Center in I. gimnazije v Celju. Mnogi so prišli v spremstvu staršev, oboji pa so nam v video pogovoru odgovorili na par kratkih vprašanj.

Mladi izbirajo, starši pomagajo

center-9
Dijaki, ki vedno sodelujejo v programu dogodka, lahko dajo osnovnošolcem informacije iz prve roke.

Odločitev za nadaljevanje izobrazbe ni lahka, zagotovo pa ne za nekoga, ki se to prvič v življenju sprašuje. Bodoči dijaki so nam zaupali, za katere programe se najbolj zanimajo in v katerem področju se najdejo. Čeprav njihova izbira za srednjo šolo še ni najbolj dorečena, pa si večina že predstavlja, kakšne službe bodo nekoč imeli. Tako smo se pogovarjali z bodočimi gimnazijci, strojniki, prevajalci, logopedi, računalničarji, frizerji …

Tisti redki starši, ki so pogumno stopili pred našo kamero, so nam pojasnili, kako gledajo na odločitve svojih otrok. Vsi jih seveda podpirajo in v njihove odločitve ne posegajo. Dodajajo pa, da jim vseeno povedo kakšno uporabno stvar glede zaposljivosti in ponudijo pogled z bolj praktičnega zornega kota.

Mama Andreja je prišla na Gimnazijo Celje – Center s hčerko in sinom, ki se je za srednjo šolo že skoraj dokončno odločil. Povedala nam je sledeče:

Zelo sem vesela, da se je sin že odločil  za tehnično smer, v kateri je lažje najti službo. Na Center smo prišli, ker je hčera osmošolka, tudi sama sem hodila na to šolo, tako da smo se pozanimali že za naslednje leto.

Naleteli smo na frizerko Katjo, ki je en del srednje šole že dala skozi. Zdaj se zanima za nadaljevanje. Zakaj?

Ker sem končala letos triletni program frizer v Mariboru, zdaj pa smo slišali, da je pač tu novi program.

Izobrazbo bo najverjetneje nadgradila z dvoletnim programom, v prihodnosti pa se vidi v frizerskem salonu.

Tudi osmošolci pridejo na informativni dan

Pametno je, da se informativnih dni udeležijo tudi tisti, ki ne hodijo v zadnji razred osnovne šole. Mladostniki lahko informacije o srednjih šolah začnejo že zbirati prej, tako pa je lahko izbira naslednje leto lažja. Maja, ki je pripeljala tri osmošolke, nam je pojasnila:

Prav iz tega razloga, da dobijo vpogled za naslednje leto, kaj šole v Celju ponujajo, in da si mogoče že letos ustvarijo mnenje, da se bo naslednje leto lažje odločiti. Letos, se mi zdi, da lahko informativni dan spremljamo bolj spontano, oziroma ne pod stresom. Naslednje leto pa, predvidevam, bodo tako šole kot pristojne službe mladino bombardirale  z informacijami in se je potem v kratkem času nekaj mesecev zelo težko odločiti za pravo šolo.

Kako je bilo na srednjih šolah?

Običajno se začnejo z uvodnim skupnim delom, ki poteka v večjem prostoru, potem pa se obiskovalci napotijo v učilnice na podrobnejšo predstavitev programa, za katerega se zanimajo. Vse šole so dogajanje popestrile z glasbenim programom, sledil je nagovor ravnateljev in splošna predstavitev šole. Svetovalni uslužbenci pa so bili tisti, ki so obiskovalce seznanili glede postopkov vpisa in jih opomnili na pomembne datume.

scc-9
Telovadnica Šolskega centra Celje: Tudi v soboto je bilo zelo veliko obiskovalcev.
kajuh-4
Na I. gimnaziji v Celju so dijaki intervjuvali dijake ter tako predstavili izobraževalne smeri.

Na Šolskem centru Celje, natančneje na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije, je informativni dan povezoval eden izmed njihovih dijakov, kakšni so programi, pa so obiskovalci izvedeli v video predstavitvi. Na I. gimnaziji v Celju so program tudi vodili dijaki, dogodek pa so zastavili kot studijsko oddajo. Programe sta voditelja prikazala v kratkih intervjujih z dijaki različnih smeri. Gimnazija Celje – Center je v predstavitev vključila svojo himno. Svojo izkušnjo iz dijaških dni pa je s tamkajšnjimi obiskovalci delila njihova bivša dijakinja.

Kmalu bomo objavili še en članek na to temo, v katerem pa nas bo zanimal sam vpis in morebitne omejitve na celjskih srednjih šolah. Poizvedeli bomo o tem, kje se pričakuje največ navala, kako je bilo pretekla leta in pokazali na perspektivne poklice v Celju in okolici.

Vabljeni k ogledu videa, v katerem smo se pogovarjali z bodočimi dijaki in njihovimi starši, oglejte pa si še video in foto utrinke iz vseh treh šol.

T. Ž.

Pogovori z osnovnošolci in starši:

Informativni dnevi na treh šolah:

Fotogalerija:

 

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
272 queries in 2,552 seconds.