Intervju: DJ Illusion razkriva svojo ljubezen – glasbo

08. 04. 2013 20:46

Egocentričen ženskar, ki ogromno popiva. Vzvišen. Neizviren. Opravlja enostavno delo. Vse to so le nekateri izmed mnogih stereotipov, ki veljajo za DJ-je pri nas in po svetu. Pri nekaterih morda celo držijo, na slovenskem glasbenem parketu pa jih brez dvoma ruši DJ Illusion. Sam je namreč preprost študent iz okolice Celja, kateremu je glasba spremenila življenje.

Zagovarja zdrav način življenja, med drugim se je popolnoma odpovedal alkoholu, kar ravno ne sovpada s sliko, ki jo imamo o DJ-ejih. Več o vedno bolj uveljavljenem mladem ustvarjalcu si lahko preberete v spodnjem intervjuju.

Kdo sploh je DJ Illusion?

Sam se vedno težko opišem, to delo raje prepustim prijateljem, ki me dobro poznajo. Na kratko lahko rečem, da sem ljubitelj glasbe, pozitivnega vzdušja in norih dogodivščin. Zaenkrat še dosti časa posvečam študiju na Univerzi v Ljubljani, sicer pa sem tudi prostovoljni gasilec, tabornik, ukvarjam pa se tudi z airsoftom. Rad se ukvarjam s športom, ne pijem alkohola in ne kadim. V življenju rad odkrivam in preizkušam nove stvari, še posej ob spremljavi dobre glasbe, ki me popelje v čisto drug svet, moj svet. Lahko bi rekel, da sem žrtev glasbe.

Od kod umetniško ime DJ Illusion?

Pred osmimi leti, ko sem se bolj resno začel spogledovati z glasbo, še nisem imel DJ imena, vsak DJ pa mora imeti svoje umetniško ime. Na enem izmed nastopov so me vprašali pod katerim imenom me naj oglašujejo. Povedal sem jim, da še nimam umetniškega imena in takrat je nekdo v hecu dejal »Ti si tako dober, da si že skoraj iluzija« in potem sem rekel »V redu, bom pa DJ Illusion«. Od takrat naprej se me to ime drži še do danes.

Vsak DJ je znan po svojem specifičnem stilu vrtenja glasbe. Kakšno glasbo pravzaprav vrtiš ti?

Rolam različne glasbene zvrsti, odvisno od dogodka ali zabave na kateri nastopam. Veliko DJ-ejev si ne upa ali pa ne želi prehajati iz enega glasbenega okvirja v drugega, meni osebno pa to predstavlja še poseben izziv. Najraje vrtim komercialne house in hip hop hite, znajdem pa se tudi v ostalih zvrsteh.  Na svetu obstaja toliko dobre glasbe, da bi bilo škoda, če bi si postavljal meje in se s tem omejeval, saj  glasba prihaja v različnih odtenkih in tonih.

Kje najpogosteje nastopaš?

Nastopam po celi Sloveniji in tujini, najpogosteje pa na štajerskem koncu, kjer sem tudi začel svojo glasbeno kariero. Veliko zabav imam v Celju in okolici ter v Slovenski Bistrici. Zadnje čase sem vse več prisoten tudi na različnih študentskih zabavah v Ljubljani. Čez poletje bo ponovno sezona bazenov in večjih open air koncertov, obetajo pa se tudi dogodki na obali.

Ali bi lahko kakšen nastop posebej izpostavil?

Tekom moje glasbene kariere se je že zvrstilo ogromno nastopov, od katerih je vsak na svoj način poseben. Definitivno bi izpostavil Škisovo tržnico v Ljubljani, saj je bil to največji dogodek in najštevilčnejša publika pred katero sem imel priložnost nastopat. Bilo je več kot 20.000 ljudi, ki je izžarevalo nepozabno, pozitivno energijo. Na takšnih dogodkih in pred tako dobro publiko vedno z veseljem nastopam.

Škisova tržnica: DJ Illusion in DJ Kuky

Kako se ti, kot mlad ustvarjalec, povzpenjaš po slovenskem trgu?

Tako kot pri seksu – počasi in z užitkom (smeh). Premišljeno delam svoje korake, ne želim se zaleteti z glavo skozi zid. Nočem narediti nekaj na hitro in povprečno, ampak si raje vzamem čas za stvari, da jih končam tako, kot sem si jih zamislil. Pred leti sem si postavil cilje, katere sem sedaj že zdavnaj presegel. V glavi imam nove, višje cilje, katerim sledim, saj verjamem, da je to prava pot k uspehu, tako v glasbi, kot tudi na drugih področjih.

Kako bi sam primerjal slovenski trg s tujim?

Pri nas je nevoščljivost nacionalni šport – če ima sosed boljši avto kot ti, mu že zavidaš, kaj šele, da ima boljšo ženo…  Pri DJ-jih je enako. Dosti DJ-jev te želi uničiti, ker te vidijo kot negativno konkurenco ali pa so preprosto ljubosumni, ker ima nekdo boljšo opremo ali pa več nastopov kot kdo drug. Jaz menim, da je konkurenca pozitivna, saj od nas zahteva, da se trudimo biti boljši od drugih in se zato izpopolnjujemo in nadgrajujemo svoje znanje, kar je dobro. V tujini so za to malce bolj dovzetni, saj se predvsem posvečajo samemu sebi in se ne obremenjujejo toliko z drugimi.

Si ljubitelj glasbe in vedno bolj zaželen DJ. Kaj pa sicer počneš, ko ne vrtiš glasbe?

Čez teden sem na faksu, saj študiram obramboslovje na Fakulteti za družbene vede, vikendi pa so predvsem delavni. Veliko prostega časa mi ne ostane, kolikor pa ga, si ga vzamem za svoje hobije in prijatelje. Rad pogledam kakšno dobro komedijo ali dokumentarni film, sprostim misli ob teku v naravi, se razvajam v savni, ob slabem vremenu pa tudi v fitnesu. Glasbo poslušam tudi v prostem času, kar je razumljivo, če ti glasba v življenju toliko pomeni.

Delo DJ-ja zahteva ogromno predanosti in odvzema velik del prostega časa. Kako tvoja družina in prijatelji gledajo na tvoje delo?

Lahko bi rekel, da me doma že skoraj ne poznajo več – sploh, če se ne obrijem (smeh). Družina in prijatelji me popolnoma podpirajo, za kar se jim zahvaljujem. Res da je velikokrat težko, ker ne morem z njimi preživeti več časa, zato pa čas, ki ga imamo, toliko bolje izkoristimo.

Tudi tvoj brat je DJ – DJ Kuky. Kako to, da sta se odločila za isto delo in kdo je v tem primeru koga navdušil?

Brat je nekoliko starejši od mene, tako da je imel pri tem nekoliko prednosti, sicer pa sva že v osnovni šoli oba igrala sintisajzer, za vrtenje glasbe pa naju je navdušil prijatelj, ki je bil v teh vodah že precej časa. Vse skupaj se je začelo pri 15ih letih, ko sem prvič stopil skozi vrata diskoteke. Začutil sem posebno energijo, ki jo je izžareval DJ preko glasbe in jo tako prenašal na publiko. Tudi sam sem želel biti izvor te energije in takrat sem bolj podrobno začel spoznavati kult osebnosti DJ-ja. Pri tem mi je kasneje nekoliko pomagal tudi brat, sedaj pa sem že dovolj zrel, da sam raziskujem čare in širine glasbenega spektra.

Kateri glasbeniki vplivajo na tvoje glasbeno ustvarjanje?

Vsi tisti, ki glasbo ustvarjajo z dušo. Velik vpliv name ima pevka Beyonce, saj jo spoštujem zaradi njenih izjemnih vokalnih sposobnosti, njene osebnosti, odkritosti in preprostosti … Razsežnosti in moč glasbe sem spoznaval tudi ob skupini The Black Eyed Peas. Eden izmed največjih vzornikov pa mi je pa definitivno David Guetta. Je DJ, ki je združil različne glasbene zvrsti in dobesedno odkril novo glasbeno zvrst.

S katerim glasbenikom bi najraje sodeloval, če bi lahko?

Hmmm … Ne bi se branil, če bi me poklicala Beyonce in izrazila željo, da želi z mano posnet kakšen komad. Prav tako še vedno čakam klic Davida Guette, da mi sporoči, kdaj bo lahko ogreval publiko pred mojim nastopom (smeh). Na slovenski glasbeni sceni bi se še posebej razveselil sodelovanja z enim in edinim Umekom – on je oče elektronske glasbe v Sloveniji in cenim njegovo delo. Lahko je zgled vsem ostalim DJ-jem, saj je dokaz, da lahko tudi preprostemu Slovencu uspe prodor na svetovno glasbeno sceno. Umek, respect!

Kljub temu, da v svojem delu zelo uživaš, pa mora biti zelo bogato tako s pozitivnimi, kot tudi z negativnimi izkušnjami. Kaj ti je pri tvojem delu najbolj všeč in kaj te najbolj odvrača?

Moje glasbeno ustvarjanje kot DJ združuje vse, kar si želim – izražanje samega sebe, spoznavanje novih ljudi, druženje, potovanja, nepozabne zabave, dobra glasba, pozitivna energija …  Takšen je moj način življenja in to delo mi to tudi omogoča. Seveda ima vsaka zgodba tako pozitivne, kot tudi negativne strani. Pri tem, kaj me odvrača pri mojem delu, bi morda izpostavil le to, da znajo biti včasih punce, pa tudi fantje, zelo naporni. Alkohol dela svoje. Problem pa so tudi nekateri lastniki klubov, ki mlade, perspektivne in še ne tako poznane DJ-je jemljejo manj vredno ali jih celo zaničujejo. Mnogi lastniki se ne zavedajo, da smo DJ-ji tisti, ki držimo publiko na plesišču in so oni odvisni od nas, ne mi od njih.

Kako se soočaš z oboževalkami?

Ponavadi nimam problemov z njimi, sem pa po dolgem času ponovno samski, kar želijo sedaj nekatera dekleta izkoristiti. Ene se želijo samo slikat, druge kakšen avtogram, se pa najdejo tudi izjeme, ki bi rade kaj več. Takšnim se najraje kar nasmejem in vprašam, ali imajo kakšno glasbeno željo, če jim že drugače ne morem pomagat.

V minulem letu so svetovno glasbeno sceno preplavili glasbeni fenomeni, kot so Gangam Style, Harlem Shake in podobni projekti. Kako ti kot glasbenik gledaš na tovrstne globalne fenomene?

Lahko se samo smejim … Je pa zanimivo raziskovati, kakšne stvari privlačijo ljudi. Zanimivo mi je iz te perspektive, da je na primer fenomen Gangam Style ljudem všeč kljub temu, da v celotnem besedilu razumejo le »sexy lady«. Bolj, kot je komad enostaven, širšo množico ljudi bo pritegnil. Fenomen Harlem Shaka razumem še manj. Mislim, da ljudje iščejo nek nov način povezovanja in izražanja – glasba pa je bila vedno tista, ki je združevala, čeprav ni poznala jezikov.

Kje te bomo lahko poslušali v letu 2013?

Moral bi pogledati na koledar (smeh). Že več kot pol leta nisem imel prostega vikenda. Predvsem dejaven bom na štajerskem koncu, obetajo se zumba partyji, openair dogodki, čez poletje bom aktiven na bazenih, počasi pa bom krenil tudi proti tujini, kam pa naj za enkrat ostane še skrivnost. Vse, ki bi jih zanimalo kaj več o meni in mojih zabavah, pa lahko najdejo na mojem fan pagu (http://www.facebook.com/illusion.deejay).

DJ Illusion v prihodnje načrtuje tudi lastno produkcijo, saj po njegovih besedah ni boljšega občutka kot ustvarjanje lastne glasbe, ki jo občinstvo sprejme in se nanjo odzove s pozitivno energijo. Največja ljubezen mladega ustvarjalca tako ostaja glasba, s katero želi razširiti pozitivno energijo med čim večji krog ljudi. Sam pa ostaja ambiciozen in pozitiven ter tudi bralce Celje.info nagovarja s svojim sloganom »Don’t dream your life, live your dreams« – ne sanjaj svojega življenja, živi svoje sanje!

Tekst: Tina Ožvald

Foto & video: Osebni arhiv DJ Illusion

Oznake: , , , , , , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
183 queries in 4,318 seconds.