Izjemen dosežek Leva Podbregarja, dijaka Gimnazije Lava, na svetovni fizikalni olimpijadi


Lev Podbregar

Epidemija je zagrenila življenje tudi organizatorjem vsakoletne Mednarodne fizikalne olimpijade, ki bi morala biti poleti 2020 v Litvi. A organizatorju tekmovanja (IPhO) je prijazno priskočil na pomoč Moskovski inštitut za fiziko in tehnologijo (МФТИ), ki je med 7. in 15. decembrom 2020 organiziral in izvedel svetovno tekmovanje mladih fizikov preko videokonferenčnih zvez. Tekmovanja se je udeležila tudi s strani tekmovalne komisije DMFA izbrana ekipa Slovenije, v kateri je sodeloval Lev Podbregar, dijak Gimnazije Lava. Lev si je povabilo v ekipo prislužil z dobrim rezultatom na Evropski fizikalni olimpijadi v letu 2020. Ker je tekmovanje potekalo »na daljavo«, se je pri organizaciji pojavilo nekaj težav. Kljub nekaterim zapletom med zahtevami organizatorja in pravili NIJZ pri izvedbi tekmovanja so organizatorji dosežke naših tekmovalcev šteli kot regularne.

Tekmovalne naloge so vsebovale tako zahtevne teoretične probleme kot tudi eksperimentalno delo (ogledate si jih lahko na naslovu: https://i20.mipt.ru/). Pri reševanju se je Lev v konkurenci tekmovalcev iz preko 40 držav zelo dobro izkazal. Za tekmovalni dosežek si je prislužil bronasto medaljo. Dosežek je morda vreden še več, če vemo, da je Lev tekmoval v konkurenci večinoma  starejših vrstnikov. Morda se mu pokaže priložnost, da se na tem svetovnem mednarodnem tekmovanju pomeri tudi letos.

Leva pa ne poznamo samo kot navdušenega fizika in matematika, temveč je zelo aktiven je na več področjih. Je glasbenik, športnik, zgleden dijak in sošolec in še marsikaj.

V.B., foto: Gimnazija Lava