Jesenske počitnice 2013: brezplačne aktivnosti za otroke in mladino iz Celja in okolice


Pred vrati so jesenske oz. “krompirjeve” počitnice. Otroci se jih veselijo, a jih bo večina v nekaj dneh sita računalnika in naveličana gledanja televizije. Takrat stopijo v akcijo starši in začnejo iskati počitniške aktivnosti, ki jih, kakopak, na trgu kar mrgoli.

Zavedamo se, da je v Sloveniji čedalje več družin v hudi finančni stiski. Zato smo se letos odločili, da v spodnjih vrsticah predstavimo le brezplačne dogodke ali pa takšne, kjer boste plačali simbolično ceno za material.

V Celju brezplačno tudi za študente!

Mestna občina Celje že leta skrbi za kvalitetno preživljanje počitnic za otroke, mladostnike in celo študente. V štirih dneh se bodo lahko preizkusili v znanju plavanja, drsanja, kegljanja, badmintona in namiznega tenisa. Vse aktivnosti so brezplačne. Podrobnosti najdete v članku, objavljenem na Celje.info.

Nagradili bodo najmočnejši krik in najgrši čarovniški nos

Od 28. do 30. oktobra se bodo med 10.00 in 13.00 uro v Mladinskem centru Celje pripravljali na čarovniški dan! Otroci si bodo izdelali čarovniški klobuk, masko za mačko in letečo metlo, lovilca sanj,  figure iz jesenskih plodov, ipd.  Delavnice so brezplačne, vendar morate otroke zaradi omejenega števila prijaviti na 040 756 009.

31. oktobra pa bo v MCC potekalo veliko čarovniško rajanje! Čarovnice bodo čarale, imele bodo veselico, otroci bodo poslušali strašne pravljice, rajali, se sladkali, in se prepustili strokovnjakom za poslikavo obraza. Čisto prava čarovnica bo izbrala tudi najlepši čarovniški klobuk, najhitrejšo metlo, najmočnejši krik, najgrši čarovniški nos in najlepšo čarovnico.

Ob 15.30 bo sledila gledališka predstava »KOKSTARS«. Vstopnina znaša 2,5 EUR na osebo.

Projekt je ves mesec pripravljalo kar 28 prostovoljcev, nam je ob koncu še zaupala predstavnica MMC Ivana Ristić.

Na sedežu Društva prijateljev mladine Celje si bodo lahko v ponedeljek otroci izdelali čarovniška oblačila, v torek bodo izrezovali buče, v sredo bodo pripravljali sladice iz kostanja, v četrtek pa bodo med sprehodom po gozdu spoznavali gobe. Delavnice se bodo začele ob 10.00 uri in so brezplačne, potrebne pa so predhodne prijave na 03 4909180.

V Osrednji knjižnici Celje bo v sredo ob 10.00 in ob 17.00 potekala ustvarjalna delavnica Barvita jesen. Primerna je za otroke od 4. do 9. leta starosti.

V Žalcu bodo coprali

Tudi v Žalcu pripravljajo vrsto zanimivih brezplačnih dogodkov. Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec bo med krompirjevimi počitnicami v Ekomuzeju organiziral počitniške ustvarjalne delavnice. Namenjene so otrokom prve triade, potekale pa bodo med 26. in 30. oktobrom od 9. do 11. ure. Vsak dan bo tematsko obarvan:

• ponedeljek, 28. oktober: jesenski škratki,

• torek, 29. oktober: pisane lučke – lanterne,

• sreda, 30. oktober: copranje za Noč čarovnic

Cena delavnice znaša 1 evro.

Za učence in dijake organizirajo tudi različne brezplačne športne aktivnosti: vadba tenisa v balonu v Športnem centru Žalec, odbojka v telovadnici OŠ Šempeter, judo in ju-jitsu v telovadnici JZ Gotovlje.

V telovadnici OŠ Petrovče pa bo v ponedeljek in torek potekala počitniška vadba. Učenci od 1. do 5. razreda bodo lahko športno dejavni od 9.00 do 10.30, učenci od 6. do 9. razreda pa od 10.30 do12.00.

V četrtek, 31. oktobra, bo Turistično-kulturno društvo Levec ob 18-ih organiziralo tematsko delavnico »Igrajmo se čarovnice« na zelenici nasproti PC v Levcu, nam je pojasnila Majda Potočnik iz Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec.

V Krajevni knjižnici Liboje bo v ponedeljek ob 18.00 uri potekala pravljična ura. Dan pozneje jo bodo ob 17.00 pripravili tudi v Medobčinski splošni knjižnici Žalec, pospremila pa jo bo delavnica na temo Noč čarovnic. Pravljična ura bo v sredo ob 18.00 potekala še v Krajevni knjižnici Griže.

Več o dogajanju med počitnicami poiščite na www.zalec.info.

Na Dobrni druženje s kostanjevim škratom, v Vojniku ustvarjanje iz plodov

Na Dobrni v času krompirjevih počitnic pripravljajo brezplačne delavnice s kostanjevim škratom Vitkom. Z njim se bodo otroci lahko  družili vsak dan, od ponedeljka do sobote med 10.00 in 11.30 uro v avli hotela Vita (Terme Dobrna).

Tudi v Knjižnici Vojnik za otroke pripravljajo vrsto brezplačnih delavnic. V ponedeljek (16.00-19.00) in v torek (10.00-13.00) bodo potekale delavnice izdelave nakita iz lesenih perl, ustvarjanja iz plodov in semen ter krašenja platnic šolskih zvezkov.

Jesenske delavnice bodo potekale tudi  na OŠ Frankolovo. V ponedeljek (10.00-13.00) in torek (16.00-19.00) bodo otroci iz plodov in semen ustvarjali jesenske slike in dekoracije ter se igrali družabne igre. Informacije na telefonu:  03 780 06 40 ali 051 633 847.

Ekipa portala Celje.info želi vašim otrokom čim več zabave in ustvarjalnih trenutkov!

T: Š. Kumer