Kajuhovci uspešni debaterji

26. 06. 2019 14:23

debata

Letošnja debatna sezona je bila za I. gimnazijo v Celju ena izmed najuspešnejših do zdaj. Udeležili so se vseh debatnih turnirjev v organizaciji Za in proti, zavoda za kulturo dialoga, hkrati pa tudi dveh mednarodnih debatnih turnirjev. Najbolj aktivne članice so bile Nika Gradišek, Jana Ušen in Metka Vodušek pod mentorstvom profesoric mag. Tatjane Rozman in Nine Trojner.

48374523_2138974482820468_6412528216086413312_oPrvi debatni turnir je bil 20. oktobra na Gimnaziji Vič, kjer so dekleta zasedla ekipno tretje mesto, debatirali pa so na debatno trditev Komercializacija feminizma je boju za enakopravnost žensk naredila več škode kot korist. Drugi debatni turnir je bil 8. decembra na ll. gimnaziji Maribor, vse trditve so bile impromptu. Tretji debatni turnir je bil 26. januarja na Gimnaziji Celje – Center, vnaprej pripravljena debatna trditev pa se je glasila Vlade držav z velikim številom migrantov bi morale spodbujati nastanek etnično homogenih predelov ali naselij (kot je Sodertalje na Švedskem). Celjskega turnirja se je udeležila tudi skupina novincev (Jon Žnidaršič, Ajda Ušen in Tijana Krutil). Državni debatni turnir pa je potekal 6. aprila na Gimnaziji Ledina, vnaprej pripravljena debatna trditev pa je bila Za zaščito popularnih turističnih krajev in znamenitosti bi morali uvesti turistične kvote. Tudi tega turnirja sta se udeležili dve ekipi, Kajuh Deodamnatus v sestavi Jana Ušen, Metka Vodušek in Nika Gradišek, ter ekipa »novincev« v sestavi Jon Žnidaršiča, Tijana Krutil in Ana Opalič. Jana Ušen je državno debatno sezono zaključila kot druga najboljša govorka.

foto-zagrebKajuhovci so se udeležili tudi dveh mednarodnih debatnih turnirjev v tujini. Prvi, Winter Holidays Open, je bil v Zagrebu med 13. in 15. decembrom, kjer so sodelovali debaterji iz 22 držav. Jana, Metka in Nika so debatirale o izobraževanju STEM, 100 % davku na dediščino, oglaševanju v športu in odgovornosti staršev pri odklonskih dejanjih njihovih mladoletnih otrok. Na prvem mednarodnem turnirju v tujini so se odlično odrezale in zmagale v štirih debatnih krogov od šestih.

Jana Ušen in Metka Vodušek sta z dijakom Škofijske gimnazije Maribor, Gregorjem Kokalom Golčerjem, v marcu štiri dni (22. – 25. marca) preživeli na mednarodnem debatnem turnirju v Pragi (Prague Debate Spring). Turnirja se je udeležilo 65 ekip iz Armenije, Kanade, Hrvaške, Češke, Danske, Finske, Gruzije, Nemčije, Indije, Italije, Moldavije, Nizozemske, Romunije, Slovaške, Turčije, Združenih arabskih emiratov in Velike Britanije. Debatne trditve so bile raznolike – od protiglobalizacijskih gibanj in delavskih pravic do alternativne medicine in satire. Slovenska ekipa je zmagala v 4 od 6 debatnih krogov in se uvrstila v osmino finala. Tam so se pomerili z Nizozemci, odločitev sodnikov pa ni bila soglasna. Nasprotniki so vseeno zmagali, vsi trije Nizozemci so se na koncu celo uvrstili med 10 najboljših govorcev turnirja. Za Jano in Metko je bil to drugi mednarodni turnir in preboj med najboljših 16 ekip je odličen uspeh.

48411316_2141910842526832_8338389949590011904_oMetka in Jana sta bili tudi v ožjem izboru za svetovno debatno ekipo, konec junija pa se nameravata udeležiti še mednarodne debatne akademije v Kranjski Gori.

Marko Zabav pa je svoje argumente pilil na natečaju dijaške Gosarjeve nagrade, ki ga je razpisala Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici esej na temo »Odgovornost do sebe, do drugih in do okolja – kaj lahko storim?«. Napisal je esej z naslovom Preporod ene misli, prapor dvigni se v višave ter zasedel odlično prvo mesto.

Debatne tehnike so dijaki lahko razvijali tudi pri pouku, predvsem v tretjem letniku, kjer smo izpeljali kar nekaj medpredmetnih povezav z debato, npr. med biologijo in sociologijo na temo obveznega cepljenja, ter med geografijo in sociologijo na temo turističnih kvot.

Prav tako pa smo se povezali z osnovnošolci in v maju za njih izvedli debatno delavnico.

N.T.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 0,521 seconds.