Kajuhovci žanjejo uspehe na mednarodnem in državnem nivoju

01. 07. 2021 12:53
Jaka Vrhovnik (foto: I. gimnazija v Celju)

Maturant I. gimnazije v Celju, Jaka Vrhovnik, je na najboljši možen način zaključil šolanje na gimnaziji, saj je na evropski olimpijadi iz fizike (EuPhO 2021) prejel bronasto medaljo.

Kajuhovci so zelo uspešni tudi v raziskovalnem delu, kar dokazujejo njihovi uspehi na državnem nivoju. V torek, 29. junija 2021, je bilo namreč v Murski Soboti 55. državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. Dijaki I. gimnazije so se znova izkazali, saj so z odličnimi nalogami in zagovori prepričali ocenjevalne komisije in so bogatejši za tri zlate in štiri srebrne sovice.

Zlato priznanje so osvojile naslednje naloge:

RABA IN INTERPRETACIJA EMOTIKONOV MED GIMNAZIJCI IN  PROFESORJI: PRIMERJAVA IN ANALIZA – raziskovalec Žan Luka Umičević, 1. c, mentorica Ana Lavbič, prof.

TEMNO NEBO NAD OBMOČJEM CELJA – MED ŽELJO IN REALNOSTJO – raziskovalec Dejan Kokanovič, 3. g, mentorica Nataša Marčič, prof.

TRETJA RAZVOJNA OS – ALTERNATIVA ALI NUJA? Odnos prebivalcev delov Savinjske razvojne regije do gradnje tretje razvojne osi sever – raziskovalec Jon Žnidarčič, 3. b, mentorica Nataša Marčič, prof.

Srebrno priznanje pa:

ADOLESCENT IN DRUŽINA. Vpliv pandemije COVID-19 na odnose v družinah dijakov I. gimnazije v Celju – raziskovalec Marcel Majcen, 4. e, mentorica Martina Šmid, prof.

CELJSKA ZGODBA BREZMEJNEGA  IN BREZČASNEGA KOROŠKEGA  PLEBISCITA – raziskovalki Kristina Bahč in Nika Lebeničnik, 4. b, mentorica Vesna Gubenšek Bezgovšek, prof.

MON KAJUH. NOTRE KAJUH. Zgodovina francoščine na I. gimnaziji v Celju – raziskovalec Max Jerovčnik, 2. č, mentorja Tamara Kolarič, prof. in Urh Ferlež.

Raziskovalci I. gimnazije v Celju (foto: I. gimnazija v Celju)

Ralph Waldo Emerson pravi, da so cvetlice zemljin nasmeh. Z njim se zagotovo strinjajo kajuhovci: Nika Polšak, Luka Jeršič, Jan Bajc in Vita Peserl, ki so na državnem tekmovanju v poznavanju flore osvojili srebrna priznanja. Tekmovanje je bilo v soboto, 29. maja.

Polona Mežnar (foto: I. gimnazija v Celju)

“Naši francozi pa so ponovno dokazali, da so odlični mojstri slaščic.” Francoski inštitut v Sloveniji je namreč od 17. 5. do 6. 6. 2021 organiziral tekmovanje Zlati makron, na katerem so izbirali najboljšo francosko slaščico in njen opis. Kajuhovci so kot pravi mojstri pripravili izvrstne sladice, ki so odlično zastopale našo gimnazijo na tem vseslovenskem tekmovanju. Glavno nagrado je prejela Polona Mežnar, ki je pripravila crème brûlée in jo izjemno izvirno opisala. Polona za nagrado prejme tečaj pri francoskem slaščičaju Naserju Gashiju, ki bo potekal v njegovem slaščičarskem laboratoriju v Ljubljani. Med nagrajenci tudi Taja Govejšek, ki za vanilijevo torto z jagodami (fraisier) prejme knjižno nagrado.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 0,983 seconds.