Kajuhovi klasiki počastili kulturni praznik z mitološko Medejo (foto, video)

08. 02. 2019 07:35

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je I. gimnazija v Celju poskrbela za pravo gledališko poslastico. Gledališka skupina Kajuhovi klasiki je namreč premierno uprizorila Evripidovo Medejo.

Kajuhovi klasiki so se tako podali po poteh grške mitologije. Medeja je starogrška tragedija, ki ljubezen izrodi v zločin in v ospredje postavlja žensko, ki se ji po žilah pretaka božanska, človeška in čarovniška kri.

Dijaki so pod režisersko taktirko tretješolke Ane Trbovc obiskovalce dvorane Gimnazijka popeljali skozi zgodbo o ženski, ki v imenu maščevanja stori nezaslišano. Gre za čarovnico, ki reši Jazonovo življenje, nakar se zaljubita in skupaj pobegneta v Korint. Vendar ljubezen ne traja dolgo in Jazon se kmalu zagledala v hčerko kralja Kreonta, kar pahne Medejo na rob obupa.

medeja-4

Mlada igralska zasedba je imela zahtevno nalogo z uprizoritvijo Evripidove najbolj priljubljene tragedije. Kljub temu je dvajset mladih igralcev skrbno opravilo svoje delo, posebno pozornost pa so posvetili tudi pripravi scene, ki je bila minimalistična, a hkrati pripovedno močna.

Gledališka skupina Kajuhovi klasiki je sicer nastala kot »stranski produkt« prvega vseslovenskega srečanja klasičnih gimnazij konec novembra 2014, na katerem je vsaka od petih gimnazij uprizorila eno dejanje komedije Dvojčka rimskega komediografa Plavta. Od takrat naprej se pogumno spopadajo z najbolj zahtevnimi teksti in jim vlijejo novo življenje. 

Dokaz za to je tudi tragedija Medeja, s katero so se poklonili slovenskemu kulturnemu prazniku. Nekaj utrinkov s predstave si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

Prav tako pa vas vabimo tudi k ogledu fotogalerije s premiere.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
231 queries in 8,097 seconds.