Kajuhovka bronasta na mednarodnem biološkem tekmovanju


Ekipa biologov, od leve proti desni so Matic Smolič, Dominik Primožič, Ivo Prelog, Anamarija Mežnar.

Zaradi pandemije koronavirusa je letošnji mednarodni tekmovalni koledar sicer precej okrnjen. Tako je odpadla tudi 31. mednarodna biološka olimpijada (IBO 2020), vendar so organizatorji sredi avgusta na daljavo izpeljali nadomestno tekmovanje – IBO Challenge 2020.

Kajuhovka Anamarija Mežnar je osvojila bronasto odličje.

K tekmovanju so pristopile skoraj vse države, ki bi že v začetku julija s svojimi ekipami morale odpotovati na Japonsko v Nagasaki.

Svečana zaprisega, od leve proti desni so Ivo Prelog, Anamarija Mežnar, Dominik Primožič, Matic Smolič.

Slovenske barve so na tekmovanju zastopali Anamarija Mežnar s I. gimnazije v Celju, Ivo Prelog z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer ter Matic Smolič in Dominik Primožič, oba z Gimnazije Poljane. Med več kot 200 dijaki iz več kot 50 držav sta Anamarija in Ivo osvojila bronasti odličji.

Tekmovanje mladih biologov je na oddelku biologije Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani trajalo dva dni. Prvi dan so se dijaki pomerili v praktičnem delu, ki so ga sestavljale naloge iz fiziologije živali ter bioinformatike in je trajal štiri ure in pol. Drugi dan pa so dijaki opravljali teoretični del, ki je pokrival celotni spekter biologije in je trajal šest ur.

Slovensko ekipo so vodili Domen Vaupotič ter Mojca in Katja Ota.

Prihodnje leto bo biološka olimpijada v Lizboni na Portugalskem.