Kar tri ekipe Gimnazije Lava na Evropskih statističnih igrah

13. 01. 2021 11:36

Danes se začenja državno tekmovanje 4. Evropskih statističnih iger. Nanj so se uvrstile kar tri ekipe Gimnazije Lava, ki bodo dobrih 14 dni raziskovale dane podatke Statističnega urada Republike Slovenije in iz njih skušale ustvariti zanimivo zgodbo.

Evropske statistične igre niso običajno tekmovanje, saj je bistvo interpretacija statističnih podatkov. Tekmovanje na vsaki ravni namreč poteka več tednov, v tem času pa se morajo dijaki spopasti z tabelo suhoparnih podatkov, jih umestiti ter interpretirati.

»Dijaki se morajo znati odločiti, katere podatke bodo uporabili in določiti cilje raziskave. Pri tem razvijajo kritično razmišljanje, sposobnost prepoznave relevantnih virov na spletu, na koncu pa morajo rezultate tudi predstaviti,« je povedala mentorica ekipam Lucijana Kračun Berc. Statistika je prisotna na praktično vseh področjih življenja, zato ni potrebno, da je sodelujoči dijak odličen matematik. Biti mora splošno razgledan, kar je tudi eden od ciljev gimnazijskega izobraževanja.

Ravnatelj Gimnazije Lava Peter Juvančič: »Dijaki se na takšnih tekmovanjih razvijajo kot celota. Ni treba, da blestijo pri enem predmetu, znati morajo uporabiti vso svoje pridobljeno znanje različnih področij. Poleg tega morajo sodelovati, se podpirati in delovati kot eno, to pa je pomembno tudi za njihovo nadaljnje poklicno življenje, ne glede na smer, ki jo bodo izbrali po gimnaziji. Verjamem, da je to največ, kar jim lahko šola ponudi.«

Lani sta se med najboljših 10 ekip na državnem tekmovanju uvrstili kar dve ekipi Gimnazije Lava. Tudi letos držimo pesti!

foto: ŠCC – Gimnazija Lava/ena od lanskoletnih ekip državnega tekmovanja, arhiv Gimnazije Lava

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 1,674 seconds.