Kje so zaposlitve za mlade diplomante v celjski regiji?

30. 04. 2013 10:20

Klub študentov občine Celje je ta teden pripravil okroglo mizo z naslovom Kje so zaposlitve za mlade diplomante v celjski regiji? Strokovnjaki, kadrovniki v podjetjih in študenti do rešitve sicer niso prišli, a je bila zgovorna tudi zaključna misel: diplomanti morajo sami ustvarjati svoje priložnosti. Pristojne institucije, starši in drugi jim lahko na tej poti le pomagajo.

V celjski regiji je trenutno prijavljenih približno 130 brezposelnih, starih do 30 let,  s končano VI. stopnjo izobrazbe (5 % vseh brezposelnih) in približno 350 brezposelnih s VII. stopnjo izobrazbe (13 %). V primerjavi s starejšimi so sicer mladi diplomanti fleksibilnejši, bolj izobraženi in s tem zaželeni pri delodajalcih, a jim na drugi strani manjka delovnih izkušenj.

V Celju služb za vse diplomante ni!

Direktorica Območne službe Celje Zavoda za zaposlovanje mag. Alenka Rumbak je uvodoma poudarila, da za vse brezposelne diplomante v Celju ni in najverjetneje ne bo službe, pozneje pa dodala, da morajo mladi sami ustvarjati priložnosti, ne pa čakati na to, kdaj bo zavod objavil kakšno prosto delovno mesto.

Spomnila je, da na trgu močno primanjkuje deficitarnih poklicev in je zato še kako pomemben razmislek o tem, kam v srednjo šolo. A to mladim diplomantom, ki so v povprečju vsaj 10 mesecev prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje, kaj malo pomaga.

Kot je še povedala, zavod nudi vrsto priložnosti, ki se jih mladi morajo naučiti izkoristiti – od samostojnega podjetništva, sofinanciranja projektov iz evropskih skladov, pa do javnih del, ipd.

Gostja okrogle mize je bila tudi komunikologinja Maša Šolinc. Ker v Celju ni našla dela zase, se v službo vsak dan vozi v Ljubljano. To ji sicer ne predstavlja posebnega problema, a je hkrati opozorila na stvari, ki jih ponavadi spregledamo. To vsak dan pomeni dodatni dve uri vožnje, kar je posebej pozimi zelo naporno. Poleg tega mora za vsak opravek v domačem mestu (naprimer obisk zdravnika) vzeti pol dneva dopusta.

Diplomanti naj začnejo delati na najnižji stopnički v podjetju!

Direktor podjetja Eko Plus d.o.o. mag. Aleš Gabršček in direktor pravno-kadrovskega področja pri podjetju Cetis d.d. mag. Srečko Gorenjak pa sta odgovarjala predvsem na vprašanja, povezana z razpisi za prosta delovna mesta in razgovori.

Kot sta poudarila, delodajalec običajno že v začetni fazi ugotovi, ali pred njim sedi primeren kandidat, ki bo delo opravljal s srcem, v treh dneh dela pa zagotovo pokaže, iz kakšnega testa je.

Oba mladim svetujeta, da v podjetju začnejo na najnižji stopnički in se postopno vzpenjajo, saj bodo tako pridobivali ustrezna znanja, si nabirali izkušnje in poznanstva. Večini mladih diplomantov namreč prav to troje manjka za zaposlitev.

V kratkem bomo na Celje.info objavili članek s splošnim pregledom zaposlovanja in brezposelnosti na območju Celja in okolice.

t&f: ŠK

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 1,255 seconds.