Kljub slabšemu vremenu 3. FACK uspel (foto)


V petek, 24. junija, smo kljub slabemu vremenu lahko uživali na Starem gradu, kjer so za nas, že tretje leto zaporedoma, Društvo Komot organizirali Festival alternativne celjske kulture, bolje poznan kot FACK.

Slabo vreme jim ni prekrižalo načrtov, saj festivala niso odpovedali, naročili so le, da naj ljudje s sabo prinesejo kakšen dežnik ali pa palerino. In kljub morda malce slabši udeležbi je bilo dogajanje čez celo noč izvrstno in tudi mi smo zelo uživali v nastopih vseh skupin. Trpele so le delavnice in pa športne aktivnosti, ki jih zaradi dežja žal niso mogli izvesti.

Prvi so oder zasedli celjski Šah mat, trije mladi glasbeniki, ki so ljudi zabavali s svojo avtorsko glasbo. Nasledili so jih že bolj poznani Lastdayhere, po kar nekaj časa končno nazaj v rodnem mestu. Predstavili so tudi novega člana njihove skupine, bobnarja iz San Francisca. Naslednji so se nam predstavili celjski študentski trio Cops on bikes, ki so predstavili svoj nov EP, z naslovom Random thoughts, o katerem boste v nekaj dneh lahko kaj več prebrali tudi na naši spletni strani. Tako so celjske skupine zaključile svoje nastope in oder predale drugim.

Kot prvi Neceljani so tako nastopili pravzaprav kar Neevropejci, kalifornijski Death by stereo, ki so občinstvo dokončno spravili na noge in pred oder. Sami so večino časa tako preživeli kar med nami, občinstvom in ne na odru. Takšen, oseben stik je bil ljudem izredno všeč in tako so Death by stereo svojim naslednikom, trboveljskim We can’t sleep at night zelo olajšali delo.

A preden bi lahko nastopili, nas je čakalo veliko presenečenje. Na oder je prišel Gregor Videc, glavni pevec Multiballov, ki nam je pol akustično zaigral njihovo najbolj znano pesem – Friday night anthem. Po tem presenečenju so končno nastopili We can’t sleep at night, ki so uvedli slovensko-hrvaško navezo Lollobrigido, ki so občinstvo zabavale do prihoda S.A.R.S., beograjske reggae-ska skupine, ki je nastopila kot predzadnja. Kot zadnji so nato oder zasedli še Zircus, ki so nam pokazali pravo predstavo. Svojo glasbo so namreč pomešali z elementi vizualne umetnosti, kar jih je definitivno ločilo od ostalih.

Letošnji FACK nam bo tako, podobno kot prejšnja dva, ostal v dobrem spominu in z velikim pričakovanjem čakamo naslednje leto, da vidimo, kaj bo Društvo Komot pripravilo za nas takrat. Če se festivala niste mogli udeležiti, smo za vas posneli slike dogajanja in videe glasbenih skupin, v parih dneh pa lahko pričakujete tudi intervjuje s Cops on bikes, Death by stereo in pa Lollobrigido.

Tekst: Nuša Stamejčič

Foto&video: Ema Ivanuša, Nuša Stamejčič

[simpleviewer width=100% height=700 id=51]