Knjiga povezala dijake Gimnazije Lava in V. zagrebške gimnazije


lavaGimnazija Lava že tretje leto sodeluje z najboljšo hrvaško gimnazijo, tj. V. zagrebško gimnazijo. Sodelovanje poteka med profesorji in v letošnjem šolskem letu tudi med dijaki.

Tako so konec oktobra gostili naše sovrstnike iz Zagreba. Najprej so jim pripravili topel sprejem s pozdravom njihove ravnateljice Marije Gubenšek Vezočnik ter dr. Brede Marušič, ki je bila skupaj z gospo Simono Jereb in s profesoricama hrvaščine iz Zagreba organizatorka izmenjave. Seveda pa na sprejemu ni manjkal niti šolski band Eruption, ki se je vsem prisotnim predstavil s skladbama Voda in Frida. Sprejemu je sledila pogostitev, ki so jo pripravili dijaki.

Osrednji del izmenjave je bil namenjen književnosti. V domiselno zasnovanih delavnicah so se lahko prepričali, kako nas branje in pogovarjanje o literaturi zbližata ter povežeta. Knjiga, ki so jo obravnavali, je bil roman Hotel Zagorje hrvaške pisateljice Ivane Simić Bodrožić. Roman je prvoosebna pripoved odraščajočega dekleta iz Vukovarja, ki po padcu mesta v vojni leta 1991 preživlja otroštvo in najstniška leta z mamo in bratom kot izgnanka v Zagrebu ter nato v Zagorju.

Literarno druženje z Zagrebčani je bila nepozabna izkušnja za celjske dijake, ki je spremenila njihov pogled na življenje med vojno ter morda celo na begunce, ki so postali del naše stvarnosti. Čez mesec dni pa se bodo ukvarjali s slovenskim avtorjem Ferijem Lainščkom in s problematiko Romov na Slovenskem.