Knjižne nagrade v okviru Roševih dni podeljene

27. 03. 2011 22:02

Minuli četrtek so v Celju potekali že 24. Roševi dnevi, srečanje najboljših pesnikov in pisateljev osmih in devetih razredov slovenskih osnovnih šol, v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Osnovne šole Frana Roša Celje. Selektorice Vida Mokrin Pauer in Barbara Korun ter Dragica Breskvar so izmed 45 mladih literarnih ustvarjalcev iz prav toliko slovenskih osnovnih šol izbrale besedila 20 avtorjev, ki so se Roševih dnevov udeležili.

Po zboru udeležencev na Osnovni šoli Frana Roša Celje sta potekali literarni delavnici s predstavitvijo slednjih, nato so mladi avtorji z mentorji pred odprtjem razstave glasil s prispevki osnovnošolskih otrok v Osrednji knjižnici Celje obiskali še Roševo hišo. Po odprtju razstave je v Glasbeni šoli Celje potekala podelitev knjižnih nagrad najboljšim avtorjem. Na osrednji prireditvi, kjer so bili prisotni tudi člani družine Roš, je pet avtorjev najboljših besedil prejelo knjižne nagrade. Ob tej priložnosti je izšel tudi zbornik z izbranimi prozami in poezijami z natečaja, ki nosi naslov “Moje misli so včasih večje od mene”. Vida Mokrin – Pauer je v uvodu zbornika o tematikah poslanih tekstov napisala: “Iz poslanega je videti, da se veliko mladostnikov v 8. in 9. razredu, ki jim je natečaj namenjen, ukvarja z vzpostavitvijo ljubezni do sebe in drugega, navzven pa se to vidi tako, da jih najbolj zaposlujejo odnosi v družini in širši družbi; želijo si sprejetosti doma, v krogu vrstnikov, profesorjev, šole, okolja. Zelo drugačni od teh so domišljijski teksti, v katerih se oglašajo oziroma vladajo skrivnostne sile duhov, demonov, duš, ki so že odšle na drugi svet in opozarjajo glavne junake pripovedi, kako globlje razumeti vzroke za sedanje ali zgodovinske odnose in njihove rešitve…Kar velja tudi za tretji šopek besedil, za poudarjeno humorne tekste, ki jih je prišlo malo, a so razveseljujoči, saj humor v zgodbi in jeziku izpričuje avtorjevo duševno, duhovno in tudi navzven aktivno svobodomiselnost, demokratičnost in trdoživost.” Nagrajena besedila je strokovno ocenil David Bedrač, profesor slovenskega jezika na osnovni šoli na Ptuju, pesnik, esejist in kritik.

Nagrajeni:

  • Katja Komplet, Osnovna šola Brežice, nagrada za prozo
  • Laura Krajnc, II. osnovna šola Rogaška Slatina, nagrada za prozo
  • Jan Martinšek, Osnovna šola Tabor Logatec, nagrada za prozo
  • Uroš Topić, Osnovna šola Grm Novo mesto, nagrada za prozo
  • Anja Zupan, Osnovna šola Frana Roša Celje, nagrada za prozo

Fran Roš je bil Celjan, čeprav se je rodil v Kranju. Ko je bil star 3 leta, se je skupaj z bratom in starši preselil v Celje. Hodil je na okoliško deško šolo, kjer je bil tudi zapisan v Zlato knjigo. Nato se je vpisal v slovensko nižjo gimnazijo in nadaljeval šolanje v nemški višji gimnaziji. Po prvi svetovni vojni se je pridružil borcem za Koroško. V Zagrebu je študiral pravo, toda ljubezen do mladine je bila močnejša, zato se je podal v učiteljski poklic. Služboval je v Preboldu, kjer je z veliko predanostjo učil in vzgajal mlade. Zavedal se je svojega pedagoškega poslanstva in mu bil zelo vdan. Med drugo svetovno vojno so ga Nemci izgnali v Srbijo. Po štirih letih pregnanstva se je vrnil v Celje. V prvem povojnem šolskem letu je postal šolski nadzornik, nato pa je učil še na gimnaziji in na učiteljišču. V petinpetdesetem letu se je upokojil in njegovo pesništvo je še bolj razcvetelo. Še vedno je rad obiskoval učence na šolah, kamor so ga povabili in jim bral svoje pesmi ter prozo. Za svoje delo je prejel več odlikovanj, med njimi red dela tretje stopnje, red zasluge za narod s srebrnimi žarki in red bratstva in enotnosti s srebrnim vencem. Cenili so ga tudi v Celju, zato je leta 1955 postal častni meščan Celja. (vir: Wikipedija).

t/f: eH

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
178 queries in 0,826 seconds.