Kulturna šola 2021: Med dobitniki priznanj tudi Osnovna šola Frana Roša

06. 10. 2021 12:57

V Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini je potekala zaključna slovesnost projekta Kulturna šola 2021, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Naziv Najbolj kulturna šola 2021 je prejela Osnovna šola Preserje pri Radomljah. Med dobitniki priznanj je tudi Osnovna šola Frana Roša Celje, ki je prejela priznanje za posebne dosežke na področju literarne dejavnosti.

Letos je naziv Kulturna šola prejelo 75 osnovnih šol, ki so izpolnjevale predpisane pogoje, v ožji izbor pa se jih je uvrstilo deset. Poleg naziva Naj kulturna šola so podelili še priznanja v treh kategorijah, povezanih z velikostjo šole, in za posebne dosežke na področjih gledališča, folkloreliteraturelikovne in filmske dejavnosti ter na področju varovanja kulturne dediščine. JSKD je projekt izpeljal že petnajsto leto zapored. Želijo, da bi bil projekt spodbuda za tiste šole, ki obšolskim kulturnim dejavnostim ne posvečajo dovolj pozornosti, in priložnost, da bi imeli vsi učenci, ne glede na to, katero šolo obiskujejo, možnost izbirati med čim bolj kakovostnimi in raznolikimi kulturnimi dejavnostmi. Naziv Kulturna šola, ki nosilcu daje priznanje in hkrati nalaga zavezo, je doslej prejelo že več kot 300 osnovnih šol, v projektu pa lahko sodelujejo osnovne šole iz vse Slovenije.

Prireditev je JSKD organiziral skupaj z lansko Najbolj kulturno šolo OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, ki je poskrbela za pester kulturni program, in Občino Ajdovščina. Zbrane so z uvodnimi pozdravi nagovorili Irena Kodele Krašna, ravnateljica lanske prejemnice naziva, Tadej Beočanin, župan Občine Ajdovščina in Damjan Damjanovič, direktor JSKD. Večina od prijavljenih šol je naziv obnovila, nekatere pa bodo ta naziv prejele prvič.

Poleg najimenitnejšega naziva Najbolj kulturna šola je JSKD podelil posebna priznanja še trem najboljšim šolam v kategorijah velike, srednje velike in male oziroma podružnične osnovne šole ter šestim šolam, ki s svojo dejavnostjo še posebej izstopajo na posameznih področjih kulturnega udejstvovanja in ustvarjanja.

Priznanja so prejele:

 • Najbolj kulturna šola leta 2021: Osnovna šola Preserje pri Radomljah
 • Naj kulturna šola leta 2021 v kategoriji »male šole in podružnične šole«
  Osnovna šola Ivana Cankarja Trbovlje
 • Naj kulturna šola leta 2021 v kategoriji »srednje velike šole«: Dvojezična osnovna šola 1 Lendava
 • Naj kulturna šola leta 2021 v kategoriji »velike šole«: Osnovna šola Brežice
 • Priznanje za posebne dosežke na področju gledališke dejavnosti: Osnovna šola Rače
 • Priznanje za posebne dosežke na področju folklorne dejavnosti: Osnovna šola Artiče
 • Priznanje za posebne dosežke na področju likovne dejavnosti: Osnovna šola Božidarja Jakca Ljubljana
 • Priznanje za pomemben doprinos na področju varovanja kulturne dediščine: Prva osnovna šola Slovenj Gradec
 • Priznanje za posebne dosežke na področju filmske dejavnosti: Osnovna šola Idrija
 • Priznanje za posebne dosežke na področju literarne dejavnosti: Osnovna šola Frana Roša, Celje
Obrazložitev priznanja za OŠ Frana Roša Celje

Delovanje Osnovne šole Frana Roša iz Celja ne bi moglo biti bolj prežeto s kulturo. Na šoli že vrsto let uspešno razvijajo široko paleto kulturno-ustvarjalnih dejavnosti, v katere se vključujejo vsi razredi. Opazno poslanstvo šole z mentorji in učitelji je v spodbudah učencev k pridobivanju širokega znanja, predvsem si prizadevajo za razvoj vseh ustvarjalnosti ter sodelovanje mladih na vseh kulturnih področjih. Posebna pohvala gre učiteljskemu zboru in vodstvu, ki se poleg rednega dela dodatno strokovno izobražuje, še posebej na področju literature. Šola nosi ime po slovenskem pesniku, pisatelju in dramatiku, Franu Rošu. Njegovo ime in literarno ustvarjanje ponosno oznanjajo že 35 let na državnem natečaju mladih literatov 8. in 9. razredov iz vse Slovenije in zamejstva. Preplet znanja, kulture in ustvarjalnosti, sodelovanje na različnih literarnih dogodkih in festivalih, spodbude k branju in spoznavanju rojstnih krajev slovenskih pesnikov in pisateljev, prijazna šolska knjižničarka in knjižnično zavetje so dobra popotnica, da mladi spoznavajo in vzljubijo zgodbe, pesmi in druga literarna besedila ter začnejo ustvarjati še sami. Za promocijo branja in razvoj literarne ustvarjalnosti v šolskih prostorih in širše – podarjamo osnovni šoli Frana Roša iz Celja ob nazivu kulturna šola tudi posebno priznanje za literarno področje.

Vse obrazložitve lahko preberete TUKAJ

Projekt Kulturna šola izvaja JSKD z namenom spodbujanja kulturne vzgoje in ustvarjalnosti mladih na raznolikih umetnostnih področjih, hkrati pa podpira kakovostne dosežke v izbranih dejavnostih. Posebno skrb JSKD namenja izobraževanju mentorjev, tudi na področjih, ki so pri pouku del neobveznih izbirnih predmetov (NIP). Organizatorji in izvajalci projekta hkrati stremijo k temu, da bi šole postale žarišča kulturnega dogajanja v svojih, predvsem manjših okoljih.
Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
144 queries in 0,819 seconds.