Kulturni maraton I. gimnazije v Celju 2023: od grške tragedije do pesmi upora


Na I. gimnaziji Celje so v petek izvedli tradicionalno prireditev Kulturni maraton, ob tem pa v Dvorani Kajuh tudi prisluhnili koncertu pevskega zbora in orkestra. Dijaki so sodelovali v široki paleti različnih delavnic in dejavnosti.

Kulturni maraton je potekal skozi celotno dopoldne, vseboval pa je druženje s Kajuhovo druščino, slikarsko delavnico, potovanje po Irski skozi glasbo, pripovedovanje in poezijo, plesno delavnico hip-hopa, literarno srečanje z literarno in filmsko kritičarko, urednico, komparativistko ter pesnico Veroniko Šoster, ki je obiskovala I. gimnazijo v Celju, ustvarjanje plakatov družbenokritičnih pesmi z različnih delov sveta (delavnica Pesmi upora), predavanje o fotografiji kot obliki sporočanja med ljudmi, kjer so pustili na strani tehnično veščino in pogledali ter premislili vsebino, francosko gledališko delavnico, delavnico Razmišljajmo izven okvirjev, literarno-likovno delavnico, obeleženje 330-letnice rojstva piranskega violinista, skladatelja, violinskega pedagoga in glasbenega teoretika Giuseppeja Tartinija ter delavnico Umetnost spreminjanja možganov.

Poleg tega so se dijaki lahko na delavnici Z igro črk in besed do Kajuhove pesmi ali ljubezenske izpovedi poigrali s črkami, besedami, slikami in barvami, se kreativno izražali ter se prepustili domišljiji. Izbrani verz ali misel Karla Destovnika – Kajuha so vizualno interpretirali ali pa celo ustvarili kakšno svojo pesem.

Na slikarski delavnici so se lotili nekaterih dokončanj že obstoječih del, ki jih avtorji zaradi različnih razlogov v preteklosti niso uspeli popolnoma dokončati, pa tudi kakšnih kreativnih sodobnih dopolnitev prav tako že obstoječih slik na stenah njihovega kletnega hodnika. Plesno delavnico so vodile plesalke plesne skupine TBA, ki so dijake učile plesne koreografije in plesnih korakov.

Poleg slovenskih (Kajuhovih partizanskih in novejših) pesmi so spoznavali tudi afroameriške pesmi upora in osvoboditve (od soula do hip hopa), pesmi upora latinskoameriških kantavtorjev, uporniške pesmi Maorov in ameriških staroselcev, francoske, italijanske, španske pesmi upora itn.

Akterji predstave Kralj Ojdip. Foto: I. gimnazija v Celju

Kajuhovi klasiki so na Kulturnem maratonu pod režijskim vodstvom dijakinje Džane Porić uprizorili Kralja Ojdipa, tragedijo grškega pisca Sofokleja, ki velja za največjo mojstrovino
tega velikega grškega tragika.

Na delavnici so dijaki spoznavali tudi literarno upodobitev lisice in polža pri slovaških pesnicah Mili Haugovi in Evi Luka ter ugotavljali, kako se v njuni poeziji prepletajo mitološki, simbolni in čisto vsakdanji pomeni živali. Tematizacijo odnosa med človekom in živaljo pa so odkrivali z makedonsko pesmijo v prozi Petelin Liljane Dirjan v luči ekokritike. Izbrane pesmi so preoblikovali v druge literarne vrste (haiku) ali druge medije (ilustracija, strip, fotografija, meme, uglasbitev). Posebej uspeli literarnovrstni in intermedialni prenosi bodo predstavljeni na Slovanskem večeru 24. maja 2023 na Filozofski fakulteti v Ljubljani in na osrednjem dogodku Evropske noči raziskovalcev 29. septembra 2023. Udeleženci delavnice so prejeli priznanje Slovanska bralna značka.

Češnja na torti uspešnega kulturnega dne pa je bil koncert Mešanega mladinskega pevskega zbora in Mladinskega orkestra I. gimnazije v Celju. V duhu pričakovanja novega kroga evrovizijske norije sta se gimnazijski mešani pevski zbor pod vodstvom Tomaža Marčiča in orkester pod vodstvom Petra Tovornika predstavila s slovenskimi predstavniki minulih evrovizijskih tekmovanj. Manjkala pa ni niti kakšna izredno aktualna pesem.