Marko Juhant, specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti, je predaval o vzgoji, obveznostih in vsakodnevnih ravnanjih z otroki (video)

16. 01. 2012 21:02

Minuli konec tedna je v Domu sv. Jožefa v Celju potekalo še tretje predavanje Marka Juhanta, specialnega pedagoga za motnje vedenja in osebnosti. Kakor na prejšnjih dveh, ki sta potekali v decembru, je tudi tokrat napolnjeno predavalnico navdušil z jasnimi napotki, primeri in dejstvi v zvezi z vzgojo otrok, ali kakor sam pravi, o vzgoji vzgoje otrok.

Marko Juhant je poklicni vzgojitelj za otroke z motnjami vedenja, specialist za obnašanje. Že vrsto let se zavestno ukvarja s stvarmi, ki so prav, manj s “popravljanjem” tistega, kar je narobe. Njegovo področje se nanaša na preventivo in ravnanje staršev, vzgojiteljev in ostalih, da bi otroci postali samostojni, uspešni in zdravi odrasli ljudje, ukvarja pa se tudi s kategorijo, ki je po njegovih besedah zelo zanemarjena, to je s srečo – da bi bili otroci srečni oziroma zadovoljni. Marko Juhant in Simona Levc sta pred kratkim na podlagi slovenske vzgojne prakse napisala knjigo Varuh otrokovih dolžnosti, ki bo staršem v pomoč, da bodo spet laže zadihali. Prepričana sta, da nas generacija zdolgočasenih in razvajenih najstnikov pelje v pogubo, vzrok pa je po njunem mnenju v prevelikem poudarjanju otrokovih pravic.

Zgoraj levo Marko Juhant, desno s prostovoljko, ki je opravljala eno izmed nalog. Spodaj: udeleženci predavanja.

Juhant je minuli četrtek predaval tretje in obenem zadnje predavanje iz sklopa otrokovih dolžnosti z naslovom Trikotna vzgoja – vzgoja med starševskimi pričakovanji in zahtevami. Na vseh treh predavanjih, namenjenih staršem, starim staršem, vzgojiteljem in učiteljem, je bil poudarek na odnosih starši-otroci, o njihovi vlogi in avtoriteti. V zadnjih letih se Juhant vse pogosteje srečuje s tako razvajenimi otroki, da včasih ostaja brez besed. Kljub temu, da si domala vsi starši želijo, da bi bil njihov otrok odgovoren, inteligenten in srečen, se marsikdo nehote ali nevede vzgoje otroka loteva napačno. In tukaj nastopi Marko Juhant, ki starše preko predavanj “vzgaja” za najodgovornejše delo, s katerim se v življenju srečujejo.

Pomenljiv naslov zadnjega predavanja je prispodoba stabilnega trinožnega stola, kakršnega so včasih ljudje uporabljali pri vsakodnevnih opravilih. Ko otrok odrašča, z našo vzgojo nanj vplivamo na treh področjih. Prva noga predstavlja naše oz. želje staršev (kaj želimo), druga noga delo in poti (kaj počnemo, da bi to dosegli), tretja pa ukrepe (kako ukrepamo, če dobimo ali če ne). Pomembno pri vzgoji je, da jasno izražamo želje in zahteve, saj lahko le na tak način dosežemo neki cilj, zelo dobrodošli sta tudi sprotna spodbuda in ocena kvalitete opravila.

Zanimivo, predvsem pa poučno predavanje je trajalo debeli dve uri. Vmes smo opravili še vajo, podobno igri toplo-hladno. S ploskanjem smo prisotni vodili tri posameznike, da so opravili nalogo, ki smo si jo zamislili, ko so se umaknili v drug prostor. Cilj naloge je bila vztrajnost pri reševanju problema, ploskanje samo po sebi simbolizira navijanje, poudarek pa je bil tudi na času, ki ima velik pomen tudi pri vzgoji. V zadnjem delu smo prisotni spraševali Juhanta o ponavljajočih konkretnih problemih, za katere kot starši ne najdemo pravih prijemov.

Juhantovih treningov, predavanj in seminarjev so se do sedaj udeležili številni člani sindikatov, institucij, društev, zvez in posamezniki. Med drugim so bili naročniki Ministrstvo za obrambo (Centri za obveščanje, zaščito in reševanje), Ministrstvo za šolstvo (Zavod za šolstvo RS), Institut Jožef Stefan (Izobraževalni center za jedrsko tehnologijo), Osnovne in srednje šole po vsej Sloveniji (306 šol in raste – samo dvodnevnega seminarja Disciplina v razredu se je udeležilo okrog 2500 učiteljev, v šolah za starše pa več tisoč staršev), Filozofska fakulteta, Cerkev, Vrtci, Občine (Akcijske skupine za boj proti nasilju in drogi), Zveza prijateljev mladine in Zveza Sonček

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer si lahko ogledate del zanimivega predavanja, ki je lahko v veliko pomoč vsem, ki se na kakršenkoli način ukvarjate z vzgojo otrok.

v/t/f: Egon Horvat

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
186 queries in 3,186 seconds.