MCC to pomlad in poletje: od Festivala prostovoljstva, tedna Evrope do FUL Festa


V Celjskem mladinskem centru so v sredo novinarjem predstavili načrtovane aktivnosti do pomlad in poletje.

MCC ima še naprej pester koncertni program, pomlad so pričeli s kar nekaj uspešnimi koncerti, kjer so gostili Raiven, LPS, Baboone, Kroniko in Uno Drive.  Eden večjih pomladnih koncertov bo 17. maja se v MCC vračajo Koala Voice, ki bodo predstavljali svoj nov album, nastopil pa bo tudi novomeški band Plateau.

3. FUL FEST

Ob koncu poletja prihaja njihov največji glasbeni dogodek leta in to je FUL FEST, ki se bo letos odvil že tretjič zapored. Po lanskem razprodanem drugem dnevu, se letos še bolj veselijo celotnega dogajanja.

Ful fest bo letos 30. in 31. avgusta v atriju Celjskega mladinskega centra.

Celotnega repertoarja v MCC še ne razkrivajo, novinarjem pa so zaupali, da bodo 2. dan koncertnega dogajanja odprli mladi Celjani MIDNIGHT NICK, ki so zmagali na letošnjem MJUZIK BATTLU, kar jim je prineslo nastop na FUL FESTU.

Druge izvajalce bodo najavili do sredine maja. Letos so stopili tudi izven meja Slovenije, tako da se bodo pojavila tudi imena tujih bendov.

Poleg večernega programa pa letos z dijaki gimnazije Celje center pripravljajo dnevni, brezplačen program. Z njimi so se povezali v okviru projekta Sodeluj in oblikuj, kjer je 5 skupin mladih podalo svoje predloge o tem, kaj pogrešajo v Celju.

Ena izmed idej je bila razširitev festivalskega dogajanja. Ustvarili so skupino, s katero bodo poskrbeli, da bo dnevni predfestivalski program tudi za mlade in od mladih. Od lani ostaja seveda »glam kotiček«, dodali pa bodo tudi športne igre in se potrudili, da prenesejo delček dogajanja tudi v samo mestno jedro.

Informacijska točka EUROPE DIRECT Savinjska

26. aprila ob 10. uri bodo v atriju Celjskega mladinskega centra gostili že 19. Festival prostovoljstva. Na festivalu bodo razglasili rezultate natečaja za NAJ PROSTOVOLJCA v letu 2023 v Mestni občini Celje in to v kar petih starostnih skupinah.

Na razpis so organizacije prijavile 41 prostovoljcev in prostovoljk, ki so v lanskem letu skupaj opravili prostovoljnih ur. Komisija se je že sestala, pregledala prijave in izbrala sedem prejemnikov priznanj. Poleg razglasitve bo dogodek kot vselej popestril spremljevalni kulturni program kot tudi tržnica, kjer so bodo predstavil različne organizacije, ki nudijo opravljaje prostovoljnega dela.

Teden Evrope

V mesecu maju sledijo kar štirje dogodki v sklopu Tedna Evrope 2024. 6. maja bodo ponovno organizirali degustacijski večer pokušanja Evropskih vin in sirov. Število mest je omejeno, zato so obvezne predhodne prijave na [email protected]. Dogodek je namenjen osebam, ki so starejše od 18 let.

Naslednji dan, 7. maja ob 18.00 uri bodo na Glavnem trgu 8 v Celju, v prostorih bivše trgovine Sariko, odprli razstavo PODOBE DEMOKRACIJE: izbrano gradivo iz arhivov držav Evropske unije.

V pričujoči razstavi se predstavlja 23 enot arhivskega gradiva, ki zrcalijo podobnosti, po drugi strani pa izkazujejo tudi raznolikost in specifičnost konkretnih okolij, ki skupni evropski prostor gradijo ter bogatijo. Gradivo odraža udejanjanja različnih stopenj volilne pravice, predstavlja procese demokratizacije, masovna zborovanja ob političnih prelomih in spremembah političnih ali družbenih sistemov, kaže na procese ženske emancipacije, prizadevanja za mirno reševanje konfliktov itd.

Z razstavo želijo osvetlili 20 let članstva Slovenije v Evropski uniji in tako na enem izmed panojev bo tudi kratek kronološki pregled slovenske evropske poti z pomembnejšimi datum v zadnjih dvajsetih letih.

8. maja dopoldne boste na Glavnem trgu lahko poiskali stojnico EUROPE DIRECT Savinjska, ki bo v sklopu Evropske vasi, ki jo organizira III. OŠ Celje. Na stojnici, si boste lahko s pomočjo kolesa sreče priigrali tudi simbolno nagrado. odgovorili na kviz in prebrskali med raznolikimi publikacijami o Evropski uniji.

Teden Evrope 2024 pa bodo zaokrožili s četrtim dogodkom EU Pub kvizom v MCC Kavarni. Dogodek bo potekal 9. maja ob 19.00 uri. Zberite svojo zmagovalno ekipo 3-4 prijateljev in preizkusite svoje znanje! Navodila so zelo preprosta, prijavite ekipo na [email protected]. Prijavnine ni, so pa nagrade.

8. junija med 9.00 in 22.00 uri bo na Mestni tržnici Celje potekala kulinarična sobota. Trenutno je zunaj poziv za ponudnike hrane, ki se lahko prijavijo na [email protected]. Istočasno s tem dogodkom in na isti lokaciji bo tudi potekal Knežji festival piva, med 15.00 in 22.uro.

Projekti MCC

Trenutno ima MCC v teku 9 večjih projektov strateških partnerstev, kar pomeni, da so vsebine, ki jih pripravljajo, namenjene dvigu kakovosti mladinskega dela in predvsem usmerjene v krepitve kompetenc mladinskih delavcev.

Konec lanskega leta so bili tudi uspešni na javnem razpisu s projektom “Z mladinskim delom proti prekarnosti mladih”, katerega sofinancirata Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Projekt bo trajal 2 leti in pol.

MCC HOSTEL

Lani so v Hostlu zabeležili rekordno leto, saj so prvič presegli 50% mejo zasedenosti in so realizirali 7.667 nočitev, gostili številne šolske, kulturne in športne skupine ter obdržali nivo privatnih gostov. Zasedenost je sedaj skozi celo leto precej visoka in ni več sezonskih nihanj, poletni meseci izstopajo po nočitvah tujih gostov iz evropskih držav. Sicer še vedno največ nočitev opravijo domači gostje, sledijo pa gostje iz držav bivše Jugoslavije, kjer prednjačijo Srbija, Kosovo in Bosna.