MCC: uspešno zaključena še ena mladinska izmenjava


izmenjava_mcc_1V soboto, 29. avgusta 2015, se je v Celjskem mladinskem centru uspešno zaključila še ena mladinska izmenjava, ki je potekala v okviru projekta Peer-to-peer. Ta je financiran okviru programa Erasmus+, za izvajanje katerega na področju mladine v Sloveniji skrbi Movit, zavod za razvoj mobilnosti mladih. Na izmenjavi je sodelovalo 35 mladih iz Italije, Španije, Poljske, Hrvaške in Slovenije.

Udeleženci izmenjave so definirali pojem socialne izključenosti, se z različnimi metodami in tehnikami učili prepoznavanja mladih z manj priložnostmi ter ugotavljali, katere omejitve so tiste, ki mladim preprečujejo boljšo socialno vključenost. Delavnice, ki so potekale ves teden, so vključevale različne miselne igre in igro vlog, kot tudi povsem konkretne aktivnosti s področja projektnega načrtovanja in anketiranje prebivalcev lokalne skupnosti.

izmenjava_mcc_2

 

»Na osnovi analize stanja so udeleženci pripravili konkretne predloge ukrepov, s katerimi bi se izboljšala socialna vključenost mladih z manj priložnostmi. Namen oblikovanih ukrepov je, da jih mladi, ki so se udeležili mladinske izmenjave, implementirajo v svojih lokalnih okoljih,« je povedala Sonja Majcen, vodja centra za mednarodno mobilnost.

izmenjava_mcc_3

V tednu bivanja in aktivnega dela so mladi spoznali tudi Celje in nekatere njegove turistične zanimivosti. Med drugim so obiskali pokrajinski muzej in samostojno raziskovali Stari grad, kjer je bila njihova naloga preplesti oceno turistične ponudbe in zgodovino gradu. Spoznavali so Šmartinsko jezero in se preizkusili v vodnih športnih aktivnostih, obiskali odprtje festivala RECI:DESIGN – Podobe recikliranja, za zabavni zaključek pa še koncert Tribute to Rock Legends.

izmenjava_mcc_4

Udeleženci izmenjave so si bili enotni, da gre za izjemno izkušnjo in številna pridobljena znanja in veščine, ki jim bodo v nadaljnjem življenju prišla še kako prav. Prav tako niso skrivali navdušenja nad Celjem in njegovimi turističnimi biseri.

Vir in foto: MCC