Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju z mednarodnega tekmovanja z zlatim priznanjem

10. 03. 2015 12:09

Bad_KrozingenMešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju, pod vodstvom Tomaža Marčiča, se je vrnil z mednarodnega tekmovanja v Nemčiji z zmago v svoji kategoriji in s tem osvojenim zlatim priznanjem. Zbor se je udeležil štiridnevnega mednarodnega pevskega festivala in tekmovanja v zdraviliškem mestecu Bad Krozingen blizu Freiburga.

Mednarodno žirijo so pevci prepričali z uravnoteženim zvokom in prepričljivo interpretacijo pri izvajanju zahtevnega programa: Heroes, pugnate viri forstissimi Jacobusa Gallusa; Die drei Frühlingstage Petra Corneliusa; Kako kratek je ta čas Lojzeta Lebiča in Epilog Tadeje Vulc. Poleg tekmovalnega nastopa se je pevski zbor izvrstno predstavil še z netekmovalnim programom na otvoritvenem koncertu festivala, na t. i. Prijateljskem koncertu in na Gala koncertu spremljevalnega festivalskega programa.

Na samem festivalu so pevci lahko slišali izvrstne zbore z različnih koncev Evrope in navezali stike s pevci od drugod. Na posvetovalnem krogu pa so spoznali tudi člane žirije, ki so jim predstavili svoj pogled na zborovsko petje in pevce še dodatno motivirali.

Pevke in pevci gimnazijskega pevskega zbora so za to zanimivo in izjemno dragoceno izkušnjo žrtvovali ogromno svojega prostega časa. »Mladi Kajuhovci so vse dni festivala delovali zavzeto in disciplinirano in so v pravem trenutku znali pokazati svoje pevsko znanje. S svojim zrelim pristopom in predanostjo so izkazali spoštovanje do dosedanjega dela v zboru, tudi zato ima to zlato prav poseben lesk. Absolutna zmaga v kategoriji mešanih zborov pa je nadgradnja vseh dosedanjih zlatih priznanj,« nam je ponosno povedal zborovodja Tomaž Marčič, ki zbor vodi od šolskega leta 2009/10.

Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju se že vrsto let uvršča v sam vrh nacionalnih in mednarodnih tekmovanj, med drugim so prejemniki zlatega priznanja na mednarodnih tekmovanjih v Avstriji in na Hrvaškem (2013), zlatega priznanja na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi (2012) in zlatega priznanja z odliko na istem tekmovanju (2014). Kot eden najboljših zborov v Zagorju je bil zbor maja istega leta povabljen na slavnostni koncert najboljših zborov iz Zagorja v Slovensko filharmonijo.

Celjskemu občinstvu se bo gimnazijski zbor predstavil na pomladnem koncertu 21. aprila v Narodnem domu.

N. P.

Foto: Nina Selič

 

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
156 queries in 0,772 seconds.