Mladi Celjani z evropskima poslankama debatirali o perečih temah EU (foto in video)


drzavljanski forum z evropskima poslankama 1Minuli petek je Celjski mladinski center v Narodnem domu Celje organiziral državljanski forum z evropskima poslankama dr. Romano Jordan in mag. Tanjo Fajon. V okviru Informacijske točke Evropske unije Europe Direct Savinjska Mladinski center Celje že vrsto let skrbi, da so prebivalci Celja in okolice redno informirani o dogajanju v EU in o odločitvah, ki se sprejemajo na ravni EU in ki vplivajo na njihov vsakdan. 

Razprava je zajemala vrsto splošnih vprašanj in odločitve, ki jih je evropski parlament sprejel in ki vidno vplivajo na vsakdan državljanov. Seveda pa so se udeleženci foruma, dijaki celjskih srednjih šol skupaj s poslankama, dotaknili tudi nekoliko bolj zahtevnih tem kot so omejevanje krize v Ukrajini in vloga Slovenije pri spodbujanju obnovljivih virov energije.

Poslanki in srednješolce je pozdravil pooblaščenec župana MOC Stane Rozman.
Poslanki in srednješolce je pozdravil pooblaščenec župana MOC Stane Rozman.

Na forumu so razpravljali tudi o temi zaposlovanja mladih in priložnosti, kjer sta poslanki predstavili ključne dosežke EU na področju mladih in zaposlovanja kot so nov program Erasmus +, uspehe predhodnih programov namenjenih mladim in izobraževanju, priložnosti za pripravništva in neformalna ter formalna učenja. Ob tem je potrebno izpostaviti, da so se dijaki aktivno vključevali v pogovor in poslankama zastavljali številna vprašanja, na katera so tudi dobili konkretne odgovore.

Forum so zaključili z EU igro, kjer sta se poslanki in pooblaščenec župana Stane Rozman z dijaki pomerili o temah EU, evropski kulturi in športu. Dijaki so odlično odgovarjali na vprašanja, za nagrado pa so osvojili številne praktične nagrade.

Osnovni namen državljanskega foruma je doseči, da se s strukturiranim dialogom predstavijo osnutki ukrepov, ki bodo omogočali izboljšanje kakovosti življenja državljanov, spodbujanje ustvarjanja novih delovnih mest. Ob tem pa sta poslanki večkrat izpostavili, zakaj so bližajoče se evropske volitve pomembne predvsem za državljane Slovenije.

drzavljanski forum z evropskima poslankama 3

Razpravo smo v celoti posneli in si jo lahko ogledate v spodnjem video posnetku. V prvih dveh video posnetkih pa lahko prisluhnete izjavam evropskih poslank dr. Romane Jordan in mag. Tanje Fajon.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na državljanskem forumu v Narodnem domu Celje.

[simpleviewer width=100% height=700 id=503]

eH

plesni_tecaj_po_izbiri