Mladi celjski plesalci sodobnega plesa na območnem srečanju navdušili obiskovalce (foto in video)


Minuli četrtek je v Celjskem domu pod okriljem JSKD OI Celje potekalo območno srečanje skupin sodobnega plesa V plesnem vrtincu. Predstavile so se plesne skupine društva za umetnost plesa Celje Harlekin in KUD-a Plesni forum Celje. Program je povezovala Urška Majcen.

Območna srečanja skupin sodobnega plesa odsevajo in spodbujajo ustvarjalna iskanja in znanje plesnih skupin in posameznikov v soočanju s širšo publiko in prav tako s strokovno sodobno plesno sceno. Poleg predstavitve skupin in izbora so tovrstna srečanja namenjena tudi pogovoru med mentorji skupin in selektorjem, ki sledi po prireditvi.

Iza Teršek je srečanje popestrila z odličnim avtorskim plesom.

Definicija sodobnega plesa kot umetniške zvrsti ni preprosta, enotna, saj že v osnovi ne zajema ene, temveč več plesnih tehnik. Najvidnejša lastnost sodobnega plesa je neprestano spreminjanje, ki variira vse od iskanja novih oblik, tem, do novih gibanj. Ustvarjalci so bili koreografi, ki so eksperimentirali in se izogibali konvencionalnih oblik, metod, postopkov in smeri. Svoboda izražanja, temperament in estetske http://www.phpaide.com/?langue=en vrednote so oblikovali ples, ki je seveda upošteval te vrednote.

Plesni vrtinec je poleg obiskovalcev strokovno spremljala mednarodno priznana plesalka in koreografinja Nataša Kos Križmančič, ki je po srečanju podala mnenja o morebitnih izboljšavah ter nasvete, ki bodo v korist mladim plesalcem. Seveda pa je bil namen obiska tudi morebitna določitev skupin, ki se bodo udeležile regijskega srečanja skupin sodobnega plesa.

Udeležili smo se prvega dela plesnega vrtinca, kjer so nastopili najmlajši. Nekaj utrinkov njihovih nastopov si lahko ogledate v spodnjem video posnetku, kjer lahko tudi prisluhnete Tomažu Črneju, koordinatorju srečanja.

Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na srečanju.

[simpleviewer width=100% height=700 id=336]

v/t/f: eH