Mladi glasbeniki zablesteli na 4. mednarodnem tekmovanju Celeia 2023


V začetku prejšnjega tedna je pod organizacijo Glasbene šole Celje steklo 4. mednarodno tekmovanje Celeia 2023, ki je prineslo številne lepe zgodbe in nove uspehe.

Tekmovanje, ki ga v glasbeni šoli organizirajo vsako leto, je v tokrat potekalo v disciplini klavir. Dogodek se je začel z otvoritvenim koncertom Simfoničnega orkestra Glasbene šole Celje s solisti, nagrajenci lanskega tovrstnega tekmovanja. To je namenjeno mladim glasbenikom vseh narodnosti in je razdeljeno na osem starostnih kategorij, ocenjevala pa jih je mednarodno priznana in uveljavljena strokovna žirija v sestavu izjemnih tujih in domačih pianistov.

Dogodka se je udeležilo 96 pianistov iz šestih različnih držav. Mladi glasbeniki so pokazali izvrstno formo in dosegli odlične rezultate. Podelili so številne zlate, srebrne in bronaste plakete, v III. kategoriji dve nagradi »solistični nastop z orkestrom Glasbene šole Celje«, v najvišjih kategorijah, to sta VI. in VII., pa prvonagrajencem tudi denarno nagrado.

Amalija ob plakatu na tekmovanju; vir foto: Glasbena šola Celje
Do izjemnih uspehov prišlo tudi več sodelujočih pianistov Glasbene šole Celje
Učenec celjske glasbene šole Timotej Kroflič; vir foto; Glasbena šola Celje

Na tekmovanju je sodelovalo tudi 21 pianistov celjske glasbene šole, od tega 13 učencev osnovne stopnje in 8 dijakov umetniške gimnazije glasbene smeri, ki jo izvajajo s I. gimnazijo v Celju. Skupno so osvojili kar 9 zlatih plaket, 11 srebrnih plaket in 1 bronasto. Predsednik Organizacijskega odbora 4. mednarodnega tekmovanja Celeia 2023 in ravnatelj Glasbene šole Celje Simon Mlakar je povedal: »V Celju smo bili priča izjemno visokemu nivoju tekmovalcev, kar nam daje motivacijo za organizacijo tovrstnih tekmovanj tudi v prihodnje.«