Mladinska igra Ostržkove dogodivščine navdušila najmlajše (foto in video)


ostrzkove dogodivscine1Minuli ponedeljek se je v kulturnem domu v Trnovljah pri Celju odvila premiera otroške pravljice po C. Collodiju in O. J. Bierbaumu “Ostržkove dogodivščine”. Svetovno znano otroško zgodbo, v kateri nastopa literarni lik Ostržek, je režirala Cvetka Jovan Jekl, odigrala pa igralska zasedba KUD “Zarja” Trnovlje – Celje. Predstava je še ena v nizu V. dnevov pravljic 2013, prireditve za otroke, ki jo v prazničnem decembru pripravlja KUD “Zarja” Trnovlje – Celje.

Ostržek je literarni lik, ki se je prvič pojavil v pravljici Le avventure di Pinocchio oziroma Dogodivščine Ostržka, avtorja Carla Collodija. Je lesena lutka, ki jo je ustvaril mojster Pepe in ji je dobra vila vdihnila življenje, majhne postave in ima malo predolg nos. Po naravi in karakterju je Ostržek vesel in navihan fant, ki rad odkriva nove stvari. A se v vsej svoji navihanosti velikokrat znajde v težavah. Kljub dobroti je precej naiven in verjame, da so na svetu le dobri ljudje, zato se hitro pusti zapeljati sladkim besedam iz ust kogarkoli. Vseeno pa hitro spozna, da se večina želi z njim le okoristiti, ga izrabljati za svoje zlobne namene.

Premiera Ostržkove dogodivščine je privabila številne najmlajše
Premiera Ostržkove dogodivščine je privabila številne najmlajše.

V predstavi Ostržkove dogodivščine so se najmlajši spoznali z Ostržkom, simpatično in navihano leseno lutko, ki jo je ustvaril mojster Pepe. Skupaj z njim in njegovimi prijatelji so se odpravili v svet zanimivih dogodivščin, v katerem ni manjkalo poučnih naukov, smeha, petja in plesa. Priljubljena pravljica Ostržkove dogodivščine je obšla svet in je prevedena v že več kot dvesto jezikov in narečij.

Po zgodbi so posneli več risank, pripetljaje oživili v lutkovnih predstavah in v baletni uprizoritvi. Knjiga je bila v slovenski jezik prvič leta 1926, takrat jo je Jože Lovrenčič poimenoval Storžek (Pinnocchio, kot je lutki ime v italijanskem izvirniku, namreč izhaja iz besede pinjola, kot se imenuje tudi storž istoimenskega borovca). Ime Ostržek mu je leta 1951 nadel eden izmed poznejših urednikov pri ljubljanski Mladinski knjigi Albert Širok.

ostrzkove dogodivscine3

Odličen odziv obiskovalcev premiere Ostržkove dogodivščine je nedvomno dobra napoved za predstave, ki se bodo v decembru odvile v Kulturnem domu KUD “Zarja” Trnovlje – Celje. Že v soboto, 14. decembra, ob 10. uri, bo sledila ponovitev predstave Ostržkove dogodivščine. Omeniti velja tudi pravljične večere z ustvarjalnimi delavnicami, ki se bodo zvrstili v ponedeljek, 16. decembra in 23. decembra. Otroci bodo lahko prisluhnili pravljicam, nato pa bodo lahko izdelovali preproste praznične okraske, voščilnice in drobna darila.

V petek, 27. decembra, ob 19:30, pa bo na sporedu novoletna predstava, komedija Carla Goldonija, Krčmarica Mirandolina, ki jo režira Vojko Beljšak. Tudi ta predstava obljublja zanimiv gledališki večer, poln smeha.

Vabljeni k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih na predstavi Ostržkove dogodivščine, v video posnetku pa si lahko ogledate nekaj utrinkov s premierne predstave.

Utrinki s predstave Ostržkove dogodivščine v KD KUD “Zarja” Trnovlje – Celje (video).

[simpleviewer width=100% height=700 id=475]

eH