Na 48. simulaciji Evropskega parlamenta mladi govorili o odnosih z Rusijo in še čem

26. 02. 2018 12:49

Med 17. in 24. februarjem je estonska prestolnica Talin gostila eno največjih evropskih mladinskih konferenc programa MEP (Model European Parliament), kjer je s petimi delegati sodelovala tudi Slovenija.

Mladi iz vse Evrope so se za teden dni prelevili v evropske poslance, zasedli mesta v odborih in na sklepnem plenarnem zasedanju podali svoj pogled na prihodnost Evrope. V ospredju so bile aktualne teme, ki pomenijo tudi velike izzive Evropske unije.

Slovenijo so zastopali vodja delegacije in dijak 2. letnika Gimnazije Celje – Center Maj Mravlak, Tadej Rajgelj z Gimnazije Kranj in Meta Štuhec, Urška Filipič in Nik Slavič z Gimnazije Frana Miklošiča Ljutomer.

Delo mladinskih delegatov je potekalo v skupno petih odborih – zunanjepolitičnem (tema: odnosi med Rusijo in EU), delo in sociala (tema: zaposlovanje v dobi digitalizacije in avtomatizacije), odbor za pravice žensk in enakost spolov (tema: spolno nadlegovanje na delovnem mestu), ustavne zadeve (tema: nove težnje po avtonomiji regij in katalonsko vprašanje), odbor za okolje, zdravstvo in hrano (tema: zapostavljeno problematike duševnega zdravja v EU). Mladi so se dela lotili angažirano in predano, sklepe odborov in plenarnega zasedanja, ki je bilo v znamenju možnih prihodnosti evropskih integracij, pa posredovali Evropskemu parlamentu, Evropski komisiji in Svetu Evrope, ki so na MEPu v Talinu prav tako imeli svoje opazovalce.

Druženje mladih s cele Evrope, ki so debatirali v različnih odborih in iskali rešitve o aktualnih družbenih vprašanjih, je tudi slovenskim delegatom prineslo številne  neprecenljive izkušnje, predvsem pa nove prijateljske vezi in spoznanje, da odločitve, sprejete v EU, močno vplivajo na naš vsakdan.

Vse tri šole, s katerih prihajajo delegati, so sicer aktivne članice številnih mednarodnih programov (Unesco, Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, Model Združenih narodov in Model Evropskega parlamenta), pohvalijo pa se lahko tudi z odličnimi debatnimi klubi.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 2,809 seconds.