Na GCC podelili 60 Prešernovih priznanj

04. 12. 2019 11:42

gcc_solski-presernovi-nagrajenci

Na Gimnaziji Celje – Center so danes v čast Ta veselemu dnevu kulture tradicionalno podelili šolska Prešernova priznanja, razglasili letošnja zmagovalca natečaja Naj kratka zgodba in natečaja Najnovotvorjenka GCC ter zakorakali v pestro decembrsko kulturno dogajanje.

Dobro desetletje je 3. 12. na Gimnaziji Celje – Center (GCC) prav poseben dan, saj se s slovesnostjo ne spominjajo le rojstnega dneva največjega slovenskega pesnika, ampak uspešnim dijakom podelijo tudi Prešernova priznanja, kot se to tudi spodobi za edino slovensko srednjo šolo z nazivom Kulturna šola in Evropsko točko za nadarjene dijaki. Letos so jih podelili kar 60, ob tem pa razglasili tudi rezultate dveh zanimivih natečajev – za Najkratko zgodbo in GCC Najnovotvorjenko.

Po mnenju strokovne žirije sta bili najboljši kratki zgodbi leta 2019 Onstraniki avtorice Nine Lane Vidmar, 4. č, in Zadnji pogovor Pie Jelene Džakulin, 3. č. Po mnenju bralcev pa je najboljšo zgodbo z naslovom Sij sence napisala Ava Boštjančič iz 2. c. Zmagovalni najnovotvorjenki leta 2019 pa sta samostalnika »spoblisk« (spominski blisk, “deja-vu”) in pa »gececentracija« (priključitev GCC-skupnosti, postati del GCC-skupnosti), ki bosta odslej na vseh pisnih in ustnih ocenjevanjih na šoli šteli za pravilno. Gre za del mladinskega raziskovalnega projekta, kamor je prispelo več kot 100 predlogov za nove besede. Tradicionalno so na prireditvi objavili tudi razpis za objavo dijaških prispevkov v literarni reviji Podstrešje, ki bo odprt vse do 8. 2. 2020.

Na kulturni prireditvi ob Ta veselem delu kulture, je bilo govora o pomembnosti kulture za obstoj vsakega naroda, številčno majhnih, kot je slovenski, pa še posebej, program pa so dijaki spletli okrog poezije četrtošolca Aljaža Primožiča,  prejemnika Župančičeve frulice 2019. Ker je letošnje leto posvečeno spominu na Valentina Vodnika, so se spomnili njegovih razsvetljenskih prizadevanj, v duhu praznika pa so seveda opozorili tudi na bližajočo se 220-letnico Prešernovega rojstva.

Prireditev je tradicionalno uvedla pestro decembrsko dogajanje na GCC, ki ga bodo 5. 12. dopolnili še z odprtjem razstave likovnih del dijakov likovne gimnazije v Braslovčah in Miklavževim koncertom v Narodnem domu Celje, s katerim se bodo glasbene zasedbe GCC teden dni kasneje predstavila tudi v Madžarskem Szegedu. 11. 12. je na programu Centrovizija, projekt Dijaškega razvojnega tima in Dijaške skupnosti, ki izziva vse glasbene talente, ki ustvarjajo avtorsko glasbo, 14. 12. pa bodo dijaki umetniške gimnazije – likovne smeri z unikatnimi jaslicami sodelovali pri projektu Božični Vojnik. December bo minil tudi v znamenju dobrodelnih akcij #enostavnoČLOVEK, Anina zvezdica in božična večerja, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Interact klubom Celje. Zadnji teden pred počitnicami bo minil v znamenju številnih koncertov, obveznih izbirnih vsebin in prazničnih prireditev med odmori. 19. 12. na šoli pripravljajo tudi karierni dan s predstavitvijo slovenskih in tujih univerz za dijake 3. in 4. letnikov, v novo leto pa bodo že tradicionalno stopili z Novoletnim koncertom v cerkvi sv. Duha 6. 1. 2020.

GCC

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 1,006 seconds.