Na Gimnaziji Celje – Center minuli konec tedna eden največjih turnirjev v zgodovini organizirane debate na slovenskih tleh


Minulo soboto je Debatni klub Gimnazije Celje – Center gostil enega največjih turnirjev v zgodovini srednješolskega debaterstva v naši državi, ki letošnje leto praznuje 15. letnico obstoja. Več kot 170 dijakov iz cele Slovenije se je na uvodnem državnem turnirju pomerilo v slovenskem in angleškem jeziku, razpravljali pa so o trditvi »ukinimo človeške posadke na vesoljskih poletih«.  V “angleškem delu” so se najbolj izkazali dijaki II. gimnazije Maribor, v slovenskem jeziku pa so bili najboljši gimnazijci Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane. Gostitelji s Centra so to pot v obeh kategorijah zasedli 2. mesto.

Gimnazija Celje – Center se torej lahko ponovno pohvali z izjemno dejavnim in uspešnim debatnim klubom, ki združuje 18 dijakinj in dijakov, deluje pa pod mentorskih vodstvom prof. Miha Gartnerja in prof. Sergeja Vučerja. Na uvodnem turnirju so v angleščini 2. mesto zasedli četrtošolci Anita Amon, Anže Lamut ter Martin Paskvale, v slovenskem jeziku pa drugošolke Valentina Mazzoni, Hana Brčkalić in Špela Terbovc. Valentina Mazzoni je bila izbrana tudi za tretjo najboljšo govorko na turnirju.

Zelo spodbudna novica za mlade celjske debaterje pa je nedvomno ta, da sta bila kar dva dijaka Gimnazije Celje – Center izbrana v petčlansko ekipo, ki bo Slovenijo zastopala na naslednjem svetovnem srednješolskem debatnem prvenstvu. Januarja 2012 bosta tako v Južnoafriško republiko, skupaj s preostalimi člani državne debatne reprezentance, odpotovala Martin Paskvale in Sašo Vozlič.

t: I. M., f: arhiv GCC