Na I. gimnaziji v Celju teden začeli s Kulturnim maratonom (foto in video)


Minuli ponedeljek je na I. gimnaziji v Celju minil v znamenju prvega dne Kulturnega maratona, tradicionalne prireditve, ki je letos del programa “Dnevi kulture 2012”. Pester in vsebinsko bogat program so načeli s predstavo Matjaža Zupančiča “Igra s pari” in s koncertom Mešanega mladinskega pevskega zbora I. gimnazije v Celju. S Kulturnim maratonom dijaki dokazujejo, da se ne posvečajo zgolj šolskim obveznostim, ampak pod okriljem Kulturnega društva Antona Aškerca že več desetletij pripravljajo razne kulturne prireditve, plesne, glasbene in literarne večere.

Kulturni maraton se je pričel s premiero gledališke igre Igra s pari. S slednjo so igralci Sonja (Neža Strenčan), Bernard (Darjan Čerenak), Vera (Teodora Kordiš), Ivan (Denis Brvar) ter režiser (Luka Marcen) izvrstno prikazali tanko in spolzko mejo med resnico in lažjo pri partnerjih. Na večerji, ki se sprevrže v pravo nočno moro, se pod fasado tradicionalnih vrednot skrivata moralna trohnoba in popolna zamenljivost likov: prevarani se prelevi v varajočega, žrtev v maščevalca, prijatelj v sovražnika in spet nazaj – na “žrtve” in “negativce” jih že davno ni več mogoče deliti.

Igralci, režiser in mentorica so na premieri doživeli izjemen aplavz.

Zgodba torej pripoveduje o možu in ženi, ki v petek zvečer že po stari navadi čakata na prijateljski par, s katerim se poznajo že “od nekdaj”. Od večera si ne obetata nič novega in razburljivega, saj so srečanja skozi leta postala rutina. Ko pa se prijateljica namesto z možem pojavi z mladim ljubimcem, je očitno, da se večer tokrat ne bo odvijal po ustaljenem vzorcu. Med dvema paroma se odvije igra nepomirjenih in nepomirljivih strasti, igra, ki govori o prijateljstvu in ljubezni, o prešuštvu, ljubosumju in maščevanju. Je igra zapletene dinamike človeških odnosov, igra videzov in različnih oblik resničnosti. Mentorica igre je bila prof. Klara Pavšer Stropnik.

Vabljeni k ogledu spodnje galerije fotografij, ki smo jih posneli na dogodku.

Mešani mladinski pevski zbor nadaljuje glasbeno tradicijo I. gimnazije v Celju.

Po končani igri je sledil nastop Mešanega mladinskega pevskega zbora I. gimnazije v Celju pod vodstvom prof. Tomaža Marčiča. Zbor slavi po izjemnih vokalnih izvedbah, kar dodatno potrjuje dolgoletno glasbeno tradicijo gimnazije, ki sega v čas pred drugo svetovno vojno. Mešani mladinski pevski zbor se ponaša z udeležbo na številnih revijah, dobrodelnih koncertih in z gostovanjem v pobratenem mestu Singen v Nemčiji. Tudi na Kulturnem maratonu so navdušili prisotne, še posebej na koncu, ko so odpeli pesem znane slovenske skupine Tabu z naslovom Oblak za dva.

Pestro in zanimivo dogajanje se na I. gimnaziji obeta tudi v prihodnjih dneh, saj so napovedani kar trije koncerti pevskega zbora, premieri in ponovitvi predstav Fedrinega gledališča, plesni kolaž z različnimi zvrstmi plesa, delavnica sodobnega plesa, jezikovni vrtiljak, likovne in vizualne delavnice in med drugim tudi koncert Mladinskega simfoničnega orkestra celjske glasbene šole. Predstavili bodo parodijo mehiške telenovele o ljubezni in nezvestobi, na pogovor povabili slovenskega pisatelja in odvetnika Igorja Karlovška, ki je na gimnaziji maturiral leta 1977, in recitirali poezijo znanega ruskega pesnika A. S. Puškina. Gimnazijci bodo v tem tednu ustvarjalni tudi v različnih likovnih in vizualnih delavnicah.

Vabljeni k ogledu spodnjih video prispevkov. V prvem lahko prisluhnete, kaj so o dogodku in igri povedali igralci, režiser, mentorica in ravnatelj I. gimnazije v Celju. V drugem lahko prisluhnete pevskemu zboru, v tretjem pa smo o dogajanju povprašali koordinatorko in mentorico Kulturnega maratona I. gimnazije v Celju prof. Juano Robido. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij (spodaj), nastalih na ponedeljkovem Kulturnem maratonu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=124]

v/t/f: Egon Horvat