Na Krekovem trgu zaživela Evropska vas 2017 (foto, video)

10. 05. 2017 13:01

V torek, 10. maja, se je Krekov trg prelevil v pravo malo Evropo.  Otroci in mladi iz vrtcev ter osnovnih in srednjih šol Savinjske regije so trg za en dan spremenili v Evropsko vas.

Evropska vas je prostor, kjer mladi predstavijo evropske države.
Evropska vas je prostor, kjer mladi predstavijo evropske države.

Osnovna ideja projekta Evropska vas je seznanjanje, spoznavanje in razumevanje evropskega družbenega, socialnega in kulturno – zgodovinskega okolja ter spodbujanje medkulturnega sodelovanja. Projekt v celjski regiji poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Celje, koordinira pa ga ravnateljica OŠ Frana Roša Mojca Kolin.

Na dan Evrope, 9. maja, sicer praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije. Francoski zunanji minister Robert Schuman je v govoru v Parizu leta 1950 predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. 

Evropska vas združila države Evropske Unije na Krekovem trgu

Mlade Evropejke in Evropejce je ob tej priložnosti pozdravil tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot in podprl Evropsko vas ter izobraževanje in sodelovanje mladih ob spoznavanju bogastva Evrope v njeni multikulturnosti. Pri tem pa je poudaril tudi pomen slovenske kulture: “Verjamem, da se ob tem zavedate pomena, da ohranjamo lastno kulturo, kajti to je tisto, kar nas dela drugačne od ostalih evropskih narodov in krepi to našo skupno kulturo, državo in zgodovino.”

Evropska vas je ponujala tudi bogat spremljevalni program.
Evropska vas je ponujala tudi bogat spremljevalni program.

Posamezne stojnice so zajele kulturni utrip in simbole posameznik evropskih držav. Učenci so ob tem predstavljali lastnoročno izdelan promocijski material, kot so zastave, spominki, kulturne znamenitosti itd. Ob tem pa so obiskovalce razvajali s pestro kulinariko z vseh vetrov. 

300 mladih iz 22 šol iz Celja in regije, šestih srednjih šol in vrtca Zarja Celje je pričaralo vse lepote Evrope na enem mestu. Poskrbeli so tudi za bogat kulturni program, ki so ga odprli s himno Evropske Unije, in sicer Beethovnovo Odo radosti. Nadaljevali so z Zdravljico, slovensko himno, nato pa je vsaka šola s svojim nastopom predstavila posamezno evropsko državo. 

 

Pestro dogajanje smo v objektiv ujeli tudi sami. Vabimo vas, da tudi sami obiščete Evropsko vas v spodnjem video prispevku in fotogaleriji. 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”538″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″] 

ortenija-polsi-klik

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
182 queries in 0,570 seconds.