Na občinskem otroškem parlamentu v Celju razpravljali o razmerah v družbi (foto in video)

06. 02. 2014 18:51

obcinski otroski parlament 1Prvo februarsko sredo je v Narodnem domu Celje potekal že 24. občinski otroški parlament v organizaciji ZPMS – Medobčinskega društva prijateljev mladine Celje in OŠ Lava Celje. Glavna tema letošnjega otroškega parlamenta je bila “razmere v družbi”. Udeleženci so na delavnicah razpravljali o vlogi mladih v šoli, družini in družbi, izzivih mladih v današnji družbi ter o razmerah v družbi, ki vplivajo na mlade.  

Otroški parlament, ki je nastal na pobudo učencev, da bi lahko javno spregovorili, predstavili svoja mnenje, ideje, dileme o vprašanjih, ki so pomembna v obdobju odraščanja v okolju, kjer živijo, se šolajo ali preživljajo prosti čas, je program vzgoje otrok in mladostnikov za demokracijo, ki ga Zveza prijateljev in mladine Slovenije izvaja in koordinira že od leta 1990. Osnovni namen je vzpodbujanje otrok k izražanju lastnih mnenj o aktualnih vprašanjih, ob čemer pričakujejo pozornost tako šolskih kot lokalnih oblasti ter vladnih in nevladnih organizacij, ki naj bi prisluhnili pobudam mladih.

Tovrstni program se kot oblika demokratičnega dialoga izvaja v večini šol po Sloveniji, nadgradi pa se s parlamenti na občinski in regionalni ravni ter se zaključi na nacionalnem otroškem parlamentu. V programu sodelujejo učenci in dijaki ob podpori mentorjev in prostovoljcev. Otroški parlament deluje v obliki zasedanj, ki omogočijo sodelovanje vsem osnovnošolcem. Zasedanja potekajo v osnovnih šolah v razrednih skupnostih in na šolskem parlamentu. V vsaki šoli učenci izberejo delegacijo za občinski otroški parlament. Na občinskem otroškem parlamentu pa nato zberejo delegacijo za regijski otroški parlament, kjer predstavniki zastopajo interese vrstnikov na državnem otroškem parlamentu, ki poteka v dvorani Državnega zbora.

24. občinski otroški parlament je postregel s številnimi zanimivimi razpravami in vprašanji.
24. občinski otroški parlament je postregel s številnimi zanimivimi razpravami in vprašanji.

Otroški parlament je javna tribuna otrok na izbrano temo, ki otroke spodbuja k družbenem dogajanju, pridobivanju vedenj o človekovih in državljanskih pravicah. Na letošnjem, že 24. Občinskem parlamentu, je sodelovalo približno 150 otrok iz trinajstih osnovnih šol – devetih celjskih, OŠ Štore, OŠ Vojnik, OŠ Frankolovo ter OŠ Dobrna. Uvodoma so se z dramsko igro Kraljevi smetanovi kolački predstavile učenke 5. a razreda III. OŠ Celje. Sledil je prikaz kratkega filma, video-intervjuja, v katerem so Celjani izražali svoje mnenje o razmerah v družbi.

Po nagovorih in pozdravnih besedah pooblaščenca župana Mestne občine Celje Staneta Rozmana in Željka Ciglerja, višjega svetovalca na Oddelku za družbene dejavnosti MOC (oba posnetka si lahko v celoti ogledate v spodnjih video posnetkih), je sledila predstavitev zgoraj omenjenih tem ter razporeditev v skupine, v katerih so mladi parlamentarci razpravljali. Vsako skupino je vodil učenec – moderator iz omenjene šole, ob pomoči dveh učencev – učenk iz ostalih šol  in mentor, ki je bil zadolžen za pomoč moderatorju.

Mentorji so poslance odlično pripravili na sodelovanje v občinskem otroškem parlamentu in jih seznanili z etičnim kodeksom ter kulturno razpravo v parlamentu. Po končanem delu v skupinah sta sledili poročanje in razprava, ob koncu pa še izvolitev predstavnikov za prihajajoči regijski parlament, ki bo v mesecu marcu na eni izmed Konjiških osnovnih šol.

obcinski otroski parlament 3

Dognanja in razprave občinskih in regionalnih otroških parlamentov bodo mladi poslanci predstavili v Državnem zboru RS, na 24. nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo v ponedeljek, 7. aprila 2014.

Pred kamero smo povabili Dragico Poznič, regijsko koordinatorico ZPMS, ki nam je zaupala nekaj podrobnosti v zvezi z otroškim parlamentom. Vabljeni tudi k ogledu video posnetka izjave udeleženca otroškega parlamenta, v zadnjih dveh posnetkih pa lahko prisluhnete nagovorom Staneta Rozmana in Željka Ciglerja.

Pripravili smo tudi galerijo fotografij, kjer si lahko ogledate nekaj utrinkov iz 24. Občinskega otroškega parlamenta v Celju.

[simpleviewer width=100% height=700 id=506]

eH 

Oznake: , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
176 queries in 2,812 seconds.