Na obisku v Celju srednješolci iz turškega Gaziantepa


Te dni je v Celje na zimovanje prispela skupina trinajstih dijakov iz turškega mesta Gaziantep z učiteljema in predstavnikom tamkajšnje občine.

“Zadnji dve leti jih zaradi pandemije nismo mogli gostiti, zato je veselje na obeh straneh veliko. Ko smo v letu 2014 podpisali Listino o prijateljstvu in sodelovanju, je bil eden najpomembnejših ciljev, da prijateljstvo med Celjem in Gaziantepom gradimo na mladih in tako ustvarimo dobre temelje za prihodnje sodelovanje,” so zapisali na MOC.

Goste iz Turčije je v Narodnem domu sprejel tudi župan Bojan Šrot. Med drugim je poudaril, da so prav takšni pozitivni dogodki še posebej pomembni v časih, ko smo komaj nekoliko zadihali po strogih ukrepih zaradi epidemije, pa nas že pretresa vojna med Rusijo in Ukrajino. Poudaril je, da je pomembno, da se poznamo, da se sprejemamo, da smo tolerantni in odprti ter da je skupna želja vseh nas mir.

Župan je povedal še, da ima tudi sam izjemno lepe spomine na Gaziantep, gostoljubnost, znamenitosti, kulinariko in prijaznost tamkajšnjih ljudi. Dijakom je predstavil Celje in jim zaželel, da bi domov odnesli najlepše spomine.

Gostje iz Turčije bodo v teh dneh obiskali Tehnopark Celje in Celjski mladinski center, se peš odpravili po mestu in na Anski vrh, spoznavali gozd v družbi lovca, drsali, kegljali in smučali. Odšli bodo na izlet v jamo Pekel, na kmetijo Flis in v Ljubljano, kjer bodo obiskali tudi turško veleposlaništvo.

“Naj spomnimo, da celjski Glavni trg krasi replika rimskega mozaika, ki ga je Celju podarilo mesto Gaziantep ob obisku v letu 2015. V Gaziantepu imajo namreč velike strokovnjake s področja restavriranja in izdelovanja mozaikov, tam je tudi največji muzej mozaikov na svetu Zeugma,” so ob obisku še spomnili na MOC.