Na OŠ Lava gostili mednarodno izmenjavo v okviru Erasmus+ (foto)

22. 11. 2021 13:02

Po skorajda dveh letih zahtevne situacije zaradi covida-19, je OŠ Lava uspelo izpeljati prvo mednarodno izmenjavo, v kateri sodelujejo Romunija, Severna Makedonija, Italija in Slovenija. Na izmenjavi bi morala sodelovati tudi Turčija, vendar je žal morala izstopiti, zaradi notranjih državnih omejitev.

Pretekli teden so na OŠ Lava, kljub vsem trenutnim napetostim in izjemno zahtevnim situacijam zaradi samotestiranja učencev, zaključili z izvedbo prve izmenjave učiteljev v okviru projekta Erasmus+, ki nosi zelo aktualen naslov za te čase, in sicer Empathy and Tolerance for Understanding Others’ mistakes.

Temeljni cilji projekta so razvijanje državljanskih kompetenc, približati učencem koncept tolerance in medsebojnega razumevanja, opremiti učence z praktičnimi primeri delovanja v duhu aktivnega državljanstva in medkulturno povezovanje. “Naša šola ima bogate dolgoletne izkušnje na tem področju, tako bomo lahko tudi veliko prispevali k skupni tematiki in se tudi obogatili z drugimi – tujimi praksami. Predvsem pa z različnimi pristopi pri zavijanju številnih kompetenc, ki jih bodo mladi potrebovali v prihodnosti,” pove ravnateljica mag. Marijana Kolenko.

V procesu delavnic in projektnih aktivnostih bodo učenci ponotranjili toleranco in medsebojno razumevanje kot pomembni vrednoti aktivnega državljanstva. Učitelji so na prvem srečanju učiteljev pridobivali teoretična znanja s področja čustvene inteligence, tehnik učenja empatije in petih dimenzij osebnosti. V ponedeljek so učitelji Erasmus+ kluba pripravili sprejem gostov, ki je med drugimi vseboval spoznavne igre, s katerimi so se vsi bolje spoznali, nato pa so pričeli z delom in delavnicami. Znotraj tega sklopa so imeli tudi odlično predavanje na temo empatija in toleranca v šolah zunanje predavateljice. Popoldan so si ogledali še staro mestno jedro Celja in se strokovno družili ob večerji.

Naslednji dan so delavnice pripravili učitelji iz Italije in Republike Severne Makedonije, ki so bile pripravljene tako, da so učitelji iz različnih držav spoznavali tehnike učenja empatije. V drugi polovici dneva so goste popeljali na Stari grad Celje, kjer so za las ujeli sončni zahod.

Naš zadnji dan druženja so se preizkusili v načrtovanju dejavnosti po »Five Factor Model of Personality«, ki jih bodo spremljale v nadaljevanju projektnih aktivnosti. Ob koncu uradnega dela programa so dorekli še termine izmenjav z učenci ter aktivnosti v tem šolskem letu. S slavnostno podelitvijo certifikatov pa so zaključili aktivno druženje v odlični slovenski restavraciji ter gostom odstrli pomemben košček naše slovenske kulinarike.  “Mednarodne izmenjave so tudi odlična priložnost za turistično promocijo našega Celja in države Slovenije. Poslovili smo se z mislijo na naše ponovno srečanje, ki bo potekalo tudi v družbi naših učencev,” pove ravnateljica Kolenko.

Tim učiteljev ERASMUS +

Marijana Kolenko, ravnateljica

Polona Gracer, Sabina Hriberšek, Sara Plahuta in Aleš Videnšek

foto: Aleš Videnšek

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
171 queries in 1,614 seconds.