Na OŠ Lava izpeljali že 6. Gasilski tabor (foto)

04. 09. 2021 14:00

Sem gasilec mlad,

ki vsem pomaga rad,

če se na pomoč hiti,

sem tam en, dva, tri.

Na OŠ Lava so izpolnili lansko obljubo in se ponovno srečali na 6. gasilskem taboru. Tik pred začetkom novega šolskega leta so učencem že šesto leto zapored pripravili gasilski tabor.  Tokrat se je taboru pridružilo 25 učencev in prepustilo gasilskemu načinu življenja.

Na taboru učenci, poleg zabavnega dela, razvijajo tudi številne kompetence in veščine kot so vzdržljivost, vztrajnost, sodelovanje, načrtovanje,… ter vrednote kot so medsebojna pomoč, solidarnost, spoštljivost, hvaležnost…

Dneve so jim popestrili Poklicna gasilska enota Celje in PGD Ostrožno. S svojim znanjem in tehniko so učencem približali delo in trud gasilcev.

Prvi dan so začeli ob 10. uri na šolskem igrišču. Po kratki predstavitvi poteka tabora so z učenci v telovadnici pripravili svoja ležišča – blazine in spalne vreče za udoben spanec. Učenci so oblikovali pravila za skupno dobro vseh. Dež jim je sicer zunaj polnil luže, zato so dan namenili ustvarjanju in skupnim igram v telovadnici. Polni prijetnih vtisov, ki so jih zvečer povezali v šopek, so se zazibali v spanec. Zjutraj je otroke s pravljico prebudila gospa ravnateljica Marijana Kolenko. Prebrala jim je zgodbo Vsi za enega, eden za vse in jih z njo navdahnila za nov dan. Topli sončni žarki novega dne so omogočili, da so se igrali vodne igre, se škropili in polnili vodne balone. Gasilci PGD Ostrožno so jim vedno pripravljeni pomagati. Tudi letos so jih poučili o gašenju in pripravili evakuacijsko vajo. V sodelovanju z njimi so se učenci učili praktičnih veščin gasilstva skozi eksperimentiranje. Tako so se učenci lahko ohladili pod meglico vodnih curkov. Zatulile so sirene in že so se jim pridružili gasilci Poklicne gasilske enote Celje. Podrobno so jim predstavili delovanje in pokazali svojo opremo.

V času tabora so počeli marsikaj zanimivega. O tem govorijo izdelki in zapisi otrok.

Gasilski tabor se je ustalil v življenju Osnovne šole Lava Celje. Vrednote gasilstva tako prenašajo iz roda v rod. Učenci kljub temu, da tabor organizirajo tik pred začetkom novega šolskega leta – med počitnicami – nestrpno čakajo na gasilski tabor, ki ga šola otrokom ponudi brezplačno, kar je danes zelo velika redkost. Ganljivo je bilo, ko je eden izmed otrok razmišljal, kako lepo je, da je tabor brezplačen zanje in da je zato tudi on lahko deležen tega. Gasilstvo je plemenito področje humanega delovanja ljudi in mladi, ki bodo gasilstvo spoznali tako zgodaj, ne bodo imeli težav – delovati humano, pomagati, čutiti stisk drugih…

Tim za pripravo tabora: Polona Hrovat in Sara Plahuta z gospo ravnateljico Marijano Kolenko.

foto: OŠ Lava

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
150 queries in 0,882 seconds.