Na sejmu učnih podjetij bližali dijake in delodajalce


Po treh letih koronapremora je Celje znova v živo gostilo mednarodni sejem učnih podjetij, ki ga organizirata Centrala učnih podjetij Slovenije in Ekonomska šola Celje. To je bila 17. tovrstna prireditev, na celjskem sejmišču pa se je predstavilo 47 učnih podjetij, od tega 15 tujih, in sicer iz Belgije, Bolgarije, Hrvaške in Italije.

Koncept sejma je, da v živo spodbuja izmenjavo izkušenj ter navezovanje medsebojnih stikov, ki bodo dijakom koristili tudi v realnem življenju. Prav zato je bilo tudi opazno zanimanje med dijaki in mentorji.

Dandanes delodajalci iščejo prilagodljive kadre z razvitimi mehkimi veščinami. Inovativnost mladih je spremljala štiričlanska ocenjevalna komisija, ki je na koncu razglasila zmagovalca.

Državno in mednarodno tekmovanje je potekalo v kategorijah najboljša poslovna ideja in  najboljši sejemski nastop. Najbolj uspešno je bilo učno podjetje iz Šolskega centra Nova Gorica, med najboljšimi pa ni bilo šol s Celjskega.

Sejem učnih podjetij ni samo tekmovanje, temveč je tudi inovativna učna metoda, s katero želijo mladim približati podjetništvo in spodbuditi podjetnost, ki jo nosijo v sebi.

V vse skupaj se je prepričal tudi gospodarski minister Matjaž Han, nekdanji dijak današnje EŠC.

Na sejmu so organizirali tudi poslovna srečanja in predstavitvene intervjuje, ki jih v angleščini poznajo kot pitch.

vir slik: CUPS